Hardlopen voor voetballers tijdens de winterstop

Dinsdag, 29 november 2022
Hardlopen voor voetballers tijdens de winterstop

Terwijl het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in volle gang is, komt de winterstop voor voetballers in Nederland dichterbij. Maar hoe blijf je fit als je een periode niet voetbalt? Hardlopen is het antwoord!

Gaan je voetbaltrainingen de komende tijd niet door? Dat betekent niet dat je stil moet zitten. Integendeel, het biedt juist de kans om aan je conditie te werken. Hardlopen is een goede manier om fit te blijven tijdens de winterstop en zorgt dat je het nieuwe jaar met een sterk basisvermogen begint. Door te blijven sporten, verminder je bovendien de kans op overbelastingblessures zodra je weer begint met voetballen.

Waarom hardlopen als voetballer?

Als voetballer maak je doorgaans veel meters tijdens een voetbalwedstrijd. 90 minuten lang sporten, dat vergt een goede basisconditie. Zeker als je in de tweede helft óók nog fit genoeg wil zijn om te scoren. Hardlopen verbetert je uithoudingsvermogen, zorgt voor een betere doorbloeding en versterkt je beenspieren. Niet alleen tijdens de winterstop kun je dus van hardlopen profiteren, ook gedurende de rest van het seizoen kun je hardlopen inzetten als aanvulling op je voetbaltrainingen.

Hoe pak je het aan?

De loopgedeeltes in een voetbalwedstrijd zijn vaak kort en snel. Als voetballer heb je daarom vooral baat bij intervaltraining. Dat betekent dat je je hardloopronde niet alsmaar op hetzelfde tempo uitvoert, maar wisselt tussen langzame en snellere tempo’s. Hetzelfde doe je namelijk tijdens een voetbalwedstrijd: het ene moment dribbel je rustig over het veld, terwijl je een ander moment op vol vermogen een sprint achter de bal aan trekt. Het zijn vaak korte, explosieve bewegingen.

Begin altijd met een warming-up, zodat je spieren warm zijn voordat je aan de intervallen begint. Een voorbeeld van een intervaltraining is 10 keer 1 minuut versnellen. Tussendoor neem je 1 minuut pauze, waarin je rustig dribbelt. Maar de intensieve inspanningen kunnen ook nóg korter: 3 series van 3 x 100 meter bijvoorbeeld, daar train je nog specifieker je sprintvermogen mee.