Goede voornemens: wat wil je écht?

De Talentenacademie Maandag, 20 januari 2020
Goede voornemens: wat wil je écht?
Vandaag is het de meest deprimerende dag van het jaar, ook wel bekend als Blue Monday. Een dag waarop veel mensen concluderen dat de goede voornemens die drie weken eerder zijn gesteld, helaas weer zijn mislukt. Hoe komt het toch dat het zo vaak misgaat? Het antwoord: wil je het wel écht, doe je aan kansvergroting en stel je jezelf wel de juiste vragen?

Het écht willen

Er zit een groot verschil tussen iets wat je wilt en iets wat je écht wilt. Een goed voornemen is een voornemen dat past bij waar jij als persoon voor staat en écht voor wil gaan. Jouw persoonlijke missie en waarden. Pas als je helder hebt wat deze zijn, kan je een voornemen stellen die niet alleen op papier staat. Eentje die je daadwerkelijk voelt. Dit klinkt logisch, maar ga maar eens na: hoe vaak heb jij een voornemen gesteld wat eigenlijk niet paste bij wie je bent en waar je voor staat?

Kansvergroting met waardevol gedrag

Vervolgens draait het erom dat je de kans zo groot mogelijk maakt om dat te bereiken. Goede voornemens volhouden zit namelijk niet in het aanleren van een trucje, maar vragen om een serieuze gedragsverandering. Het gaat erom dat je de dingen doet die bij jou als persoon passen. Acties die je onderneemt omdat jij dat belangrijk vindt. Goede voornemens zijn dus een verandering van je gedrag waarmee je de kans vergroot om dichter bij je dromen te komen. Wij noemen dit waardevol gedrag.

Stel jezelf de juiste vragen

Hoe krijg je het vervolgens werkbaar? Dat doe je door de juiste vragen te stellen. Durf daarin vooral kritisch te zijn op jezelf: 1) Waar wil ik als persoon elke dag voor staan en gaan? 2) Welk (waardevolle) gedrag gaat mij dagelijks helpen om mijn persoonlijke missie en waarden uit te stralen? 3) Welke (eerste) stap ga ik morgen zetten om de kans te vergroten dat ik ga bereiken wat ik écht wil? Door elke dag deze vragen aan jezelf te stellen, creëer je een stok achter de deur voor jezelf.

Want weet een ding: van gedrag komt gedrag. Zorg er daarom voor dat je elke dag een klein stukje nieuw waardevol gedrag laat zien. Ook al stelt het voor je gevoel niets voor. Wanneer je dit volhoudt, vergroot je de kans op het behalen van je goede voornemen aanzienlijk. Want dat is tenslotte waar je voor staat en gelukkig van wordt. Zolang je het maar écht wilt.

De Talentenacademie
Geschreven door

De Talentenacademie

De wetten van de topsport en entertainmentwereld zijn keihard, dus alles moet kloppen: fysiek, mentaal, sociaal. Ook dát kun je trainen. De Talentenacademie helpt je daarbij.