5 Oefeningen om je voeten sterker te maken

Zondag, 12 april 2020
5 Oefeningen om je voeten sterker te maken
Bij het hardlopen zijn sterke voeten belangrijk, want bij elke stap vangen je voeten de eerste klap op. Zeker als je de neiging hebt om met je voeten door te zakken is het goed om wat voetengymnastiek te doen. Ook als je nog nergens last van hebt zijn deze oefeningen goed, want door het sterker maken van je voeten verklein je de kans op blessures.

Het trainen van je voeten is niet ingewikkeld en kun je gewoon thuis doen. Door in huis op blote voeten of slippers te lopen stimuleer je ook de vele spieren in je voeten. In de zomer kun je ook goed op het strand of in het gras met blote voeten lopen. Daarmee kun je ook de afwikkeling van je voet eens goed voelen.

1. Handdoek rollen

Een goede oefening voor je voeten is deze: ga op een stoel zitten en rol een uitgevouwen handdoek met je tenen op. Je zal merken dat dat steeds makkelijker gaat. Als je de handdoek helemaal hebt opgerold neem je 15 seconden rust en doe je hetzelfde met je andere voet.

2. Knikkers rapen

Bij de volgende oefening heb je een knikker of een golfballetje nodig. Met je tenen ga je namelijk steeds een knikker of een golfballetje oprapen. Dit kun je zittend of staand doen. Na 10 tot 20 keer wissel je van voet. Deze oefening kun je daarna een aantal keer herhalen.

3. Tennisbal tussen je voeten

Een andere baloefening: ga rechtop staan zak lichtjes door de knieën terwijl je een tennisbal tussen je voetholtes klemt. Maak vervolgens kleine pasjes van voren naar achteren, waarbij je ervoor moet zorgen dat de tennisbal rolt. Deze oefening kun je 20 seconden doen. Dit kun je dan drie keer herhalen.

4. Rondjes draaien

Bij de vierde oefening zit je je op een stoel en draai je met één voet cirkeltjes. Beweeg hierbij alleen je voet, niet je hele been. Je kan ondertussen variëren in kleine en grote cirkels en in de richting.

5. Op één been

Zoek een vlakke ondergrond en ga op één been staan. Je andere been hou je met gebogen knie ernaast, maar niet te strak ertegen aangeklemd. Het beste is om dit op blote voeten te doen. Probeer het zo lang mogelijk vol te houden, maar om te beginnen is een minuut al heel wat. Deze oefening zal in het begin wat van je evenwicht vragen, maar naarmate je dit vaker doet zal het steeds makkelijker gaan. Je kunt de oefening moeilijker maken door je ogen dicht te doen. Met deze oefening train je ook je enkelgewricht.

Bronnen: Runinfo / ProRun

Foto: Shutterstock