7 redenen om goed voor je voeten te zorgen

In samenwerking met Zilveren Kruis
Mirjam Steunebrink Vrijdag, 15 januari 2021
7 redenen om goed voor je voeten te zorgen

De voeten van de gemiddelde hardloper verdienen geen schoonheidsprijs. Integendeel. Veel hardlopers zorgen opvallend slecht voor hun voeten, met allerlei nare kwaaltjes en klachten tot gevolg. Sportarts Mirjam Steunebrink geeft advies voor een proactief voetbeleid.

Voeten worden vaak vergeten, terwijl deze de grootste klap opvangen tijdens het hardlopen. Ze kunnen wel wat extra liefde gebruiken dus! Ingewikkeld hoeft het niet te zijn, door je voeten dagelijks te wassen doe je ze al een groot plezier. Gebruik daarbij niet te veel zeep, dat kan de bacteriebalans verstoren. Met een verzorgende voetcrème kun je je voeten extra verwennen.

Blaren

Als het goed is, zit er eelt op de plekken van je voetzolen waar wrijving plaatsvindt. Eelt werkt als een soort stootkussen en voorkomt dat de huid eronder beschadigd raakt. Maar als je plotseling veel meer kilometers gaat maken of nieuwe schoenen hebt gekocht, kan de huid onder het eelt toch stuk gaan. Er ontstaat dan een blaar of een bloedblaar onder de eeltlaag. Dat belemmert je tijdens het lopen en om van de pijn af te komen, kun je deze het beste doorprikken met een steriele naald. Om een ontsteking van de open wond te voorkomen, is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Smeer de blaar vooraf in met jodium en pak deze na het prikken tijdelijk in met steriel gaas. Na het doorprikken van de blaar kun je weer lopen en zal het weefsel zich vanzelf herstellen.

Natuurlijk zijn er allerlei tactieken om blaarvorming te voorkomen. Zorg in ieder geval dat je schoenen en zooltjes goed zitten. Gebruik naadloze sokken. Smeer op plekken waar extra wrijving ontstaat en waar je nog geen eelt hebt altijd wat vaseline of breng daar een blarenpleister aan. En verder: bezoek af en toe eens een pedicure. Eelt is functioneel, maar het komt je loopcomfort ten goede als je overtollig eelt af en toe laat verwijderen.

Blauwe teennagel

Een blauwe teennagel duidt op een bloeduitstorting onder de nagel. Bij hardlopers heeft dit vaak te maken met een hardloopschoen die niet goed past. Zowel te krappe als te ruime schoenen kunnen voor wrijving tussen de teen en de neus van de schoen zorgen. Daardoor raken de nagelplaat en het nagelbed beschadigd en ontstaat een bloeduitstorting. De druk onder de teennagel loopt op en kan een gemene pijn veroorzaken. De pijn kan zo erg zijn dat je de teen eraf zou willen hakken. Niet doen. Verhit een stevige naald in een niet roetende vlam. Boor die met een draaibeweging voorzichtig door de nagel, tot het opgehoopte bloed eruit kan. Op dat moment ben je bevrijd. Neem daarna een voetbadje met soda.

Ingegroeide teennagels of een loslatende nagel

Andere problemen aan de teennagels zijn een ingegroeide teennagel of een loslatende nagel. Wrijving of druk in je schoenen of sokken kunnen hiervan de oorzaak zijn. Je kunt dit voorkomen door voor voldoende teenruimte te zorgen in je schoenen. Zeker bij wedstrijdschoenen is dit een gevaar, deze schoenen zijn vaak krapper aan de voorkant. Houd daar rekening mee als je deze koopt.

Scherpe randjes

Wat ook vervelend kan zijn: te scherpe hoekjes aan je teennagels. Als je tenen tijdens een lange duurloop of wedstrijd dan naar elkaar toe kruipen, maken die hoekjes kleine sneetjes aan de binnenkant van je teen. Je kunt dit voorkomen door je teennagels regelmatig bij te knippen. Hou ze kort en recht en vijl ze eventueel nog een keertje bij.

Voetschimmel

Bijna dertig procent van de lopers heeft geregeld last van voetschimmel. Het begint doorgaans tussen de kleine teen en de ‘ringteen’. Eerst jeukt het, dan gaat het branden, vervolgens hangen de velletjes erbij. Het gaat zelden vanzelf weg. Voetschimmel wordt veroorzaakt door sporen van dermatofyten, die zich prettig voelen in vochtige huidplooien en zich daar snel vermenigvuldigen. Je kunt die sporen nauwelijks ontwijken, maar het helpt om in vochtige ruimtes badslippers te dragen en om je voeten altijd goed droog te houden, dagelijks schone sokken aan te trekken en thuis zo veel mogelijk op blote voeten te lopen. Wissel zo mogelijk ook geregeld van schoenen.

Als je toch voetschimmel oploopt, kun je de aangedane plek en omliggende huid twee à drie weken behandelen met miconazol of terbinafine, beide verkrijgbaar bij de drogist. Je schoenen kun je behandelen met een poeder. Stop niet zodra de symptomen verdwijnen, want schimmels kunnen ‘onderduiken’. Alleen een langdurig bombardement leidt tot volledige eliminatie. Wanneer de voetschimmel na behandeling niet verdwijnt of vaak terugkeert, kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Kalknagel

Een kalknagel is een uit de hand gelopen voetschimmelinfectie, die diep in de nagel is doorgedrongen. Het ziet er niet prettig uit en het kan hinderlijk zijn bij het lopen, omdat de nagel zijn taaiheid verliest. Kalknagels zijn lastig aan te pakken, omdat de schimmel erg hardnekkig is. In eerste instantie kun je proberen de schimmel te doden met een plaatselijk aangebrachte vloeistof, een soort nagellak. Als langdurige plaatselijke behandeling geen effect sorteert, kun je een kuur terbinafine overwegen. Dat is een schimmeldoder in tabletvorm. Raadpleeg hiervoor altijd je huisarts, want dit kan potentiële nadelige effecten voor de lever met zich meebrengen.

Voetwratten

Voetwratten komen om onbekende redenen voornamelijk voor bij jonge mensen. Net als gewone wratten zijn ze een gevolg van een virusinfectie. Ze zijn ontzettend hinderlijk voor een loper, want de voetzool is bezaaid met zenuwuiteinden en kleine verdikkingen doen dus behoorlijk pijn. Voetwratten kunnen enorm hardnekkig zijn, dus mochten de middelen van de drogist geen resultaat opleveren, kun je de wratten beter even laten aanstippen met koude stikstof door de huisarts.

Lichaam
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.

Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.