10 Redenen waarom je nú zou moeten beginnen met hardlopen

IMG 6912
Rianne Hulshof Dinsdag, 14 november 2023
10 Redenen waarom je nú zou moeten beginnen met hardlopen

Met een heel scala aan inspirerende loopevenementen (de marathon van Amsterdam en de Zevenheuvelenloop bijvoorbeeld) én de herfstkleuren is er bijna geen beter moment om te beginnen met hardlopen dan het najaar. Als je het gure weer, de lagere temperaturen en het korte daglicht even wegdenkt tenminste. Want dat maakt je eerste meters als hardloper niet bepaald aantrekkelijker. Toch is de herfst weldegelijk het perfecte moment om te beginnen. En dit is waarom:

1. Lekkere temperaturen
De zomerzon is heerlijk, maar kan minder prettig zijn om in te sporten. Zeker als je begint en minder goed aan hardlopen in de warmte gewend bent. De herfst daarentegen is qua temperatuur perfect: het frisse briesje dat je voelt als je de deur uitstapt, is precies de juiste motivatie om in beweging te komen. Zo krijg je het tijdens het lopen niet oncomfortabel warm, en tijdens de rustpauzes tussendoor niet te koud.

2. Inspirerende hardloopevenementen

Met grote hardloopevenementen als de marathons van Berlijn en Amsterdam, de Berenloop en de Zevenheuvelenloop heb je in deze periode in elk geval genoeg inspirerende doelen om naartoe te trainen. Kies een realistisch doel (misschien dat een marathon binnen een jaar nog een beetje fanatiek is, maar een kortere afstand van hetzelfde evenement zou bijvoorbeeld wel kunnen) en proef alvast een beetje van de sfeer voor als je wel klaar bent voor de hoofdafstand.

3. De natuur op haar mooist

Toegegeven, het weer kan in het najaar een behoorlijke spelbreker zijn. Maar áls de zon dan schijnt en de bomen staan nog vol in hun gekleurde herfstblad, dan is hardlopen echt genieten. Wedden dat je die laatste herhaling van je schema net iets makkelijker loopt?

4. Werken aan je weerstand

In het najaar zijn we nou eenmaal vatbaarder voor virussen. Door regelmatig buiten een rondje te lopen ventileer je je longen en verminder je de kans op luchtweginfecties. Daarnaast zorgt hardlopen (en sporten in het algemeen) voor een betere bloedsomloop, waardoor witte bloedcellen sneller door je lichaam verspreid worden. Die cellen zorgen er op hun beurt weer voor dat indringers sneller worden opgespoord en onschadelijk gemaakt.

5. Weg met die winterdip

Tijdens het hardlopen maakt je lichaam endorfine, een soort lichaamseigen opium, aan, waardoor je een euforisch gevoel ervaart. Het zogenaamde gelukshormoon helpt daarnaast bij het verminderen van angsten en angststoornissen en verlaagt het risico op een depressie. En het helpt dus bij het verslaan van een winterdip. Hup, aan die hardloopschoenen!

6. Stress vermindering

Niets is na een lange, drukke werkdag lekkerder dan je hoofd leeg lopen. Een rustig tempo is daar het meest geschikt voor, want het laatste wat je wilt, is je door stress hogere hartslag nog verder omhoogjagen. En juist dat rustige tempo remt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Gelukkig is een half uurtje lopen al genoeg om dit effect al te bereiken.

7. Meer calorieën verbranden

Is afvallen een belangrijke reden voor jou om te beginnen met hardlopen? Dan is het helemaal een goed idee om in het najaar te beginnen. Bij lagere temperaturen verbrand je namelijk meer calorieën, waardoor je sneller afvalt. Geen betere motivatie om aan je nieuwe levensstijl vast te houden dan het zien van resultaat, toch?

8. Mentale training

Het kan best wat moeite kosten om in het donker en in de regen toch van je comfortabele bank af te komen en te gaan trainen. Maar alle moeite die je nu steekt in het consistent blijven hardlopen, maakt dat het straks in het voorjaar en de zomer een stuk makkelijker wordt om je te motiveren om te gaan trainen. Eigenlijk zijn de onaantrekkelijke omstandigheden van het najaar en de winter een hele goede mentale training.

9. Beloning na de training extra verdiend

Die kop warme chocolademelk of dat plak bananenbrood dat je nog een beetje hebt opgewarmd, dat heb je na zo’n training in slecht weer dubbel en dwars verdiend! En stiekem is het ook een hele goede motivator om te gaan lopen, of om de hele training naar uit te kijken.

10. Schonere lucht, makkelijker ademhalen

Dat slechte weer he? Dat heeft nog een voordeel. Door de regen worden kleine stofdeeltjes die je anders zou inademen namelijk uit de lucht gespoeld. Op die manier wordt de lucht schoner en zul je merken dat je makkelijker adem kunt halen. In de herfst regent het nogal eens, dus mag je er een klein beetje vanuit gaan dat de lucht schoner is dan over het algemeen in de zomer.

En? Hebben we je overtuigd om te beginnen met hardlopen? Probeer dan een van onze trainingsschema’s!

Rianne Hulshof
Geschreven door

Rianne Hulshof

Rianne had vroeger stiekem een hekel aan hardlopen, maar begon een paar jaar geleden met trailrunnen en is sindsdien verkocht. Na verschillende trailruns in binnen- en buitenland volgden schoorvoetend de wegwedstrijden en sinds kort heeft ze zelfs training bij een atletiekvereniging. Haar hart blijft bij het trailrunnen liggen, maar voor een 1500m op de baan of een snelle wegwedstrijd is ze ook altijd te porren. Zolang ze maar kan hardlopen, is het al snel goed.