Wat doe je tegen pijn in je borsten tijdens het hardlopen?

Vrijdag, 28 april 2017
Wat doe je tegen pijn in je borsten tijdens het hardlopen?
Veel vrouwen ervaren pijn in hun borsten tijdens het hardlopen. Nu zorgen je borsten al niet voor een betere looptechniek en zeker niet dat je sneller loopt. Ze horen nu eenmaal bij het vrouwenlichaam, maar pijn in je borsten kan je plezier in het hardlopen snel laten afnemen. Wat kun je daar tegen doen?

Bij een Brits onderzoek tijdens de Marathon van Londen in 2013 gaf 32 procent van de deelnemende vrouwen aan dat ze wel eens last hebben van hun borsten. 17 procent van die vrouwen liet zelfs weten dat ze hun training inkorten door de pijn. Is dat herkenbaar voor jou? Dan is het goed om onderstaande adviezen goed te lezen, want pijn in je borsten moet je altijd serieus nemen.

Sportbeha

Laten we gelijk met een belangrijk advies beginnen: zorg dat je een goede sportbeha draagt. Met een goede sportbeha verminder je de kans op klachten aan je borsten, omdat je hierdoor de juiste ondersteuning krijgt. In een sportzaak kun je je goed laten adviseren over de verschillende soorten sportbeha's. Let er hierbij ook op dat de beha lekker zit en niet gaat irriteren tijdens het hardlopen.

Lees meer over het nut van een goede sportbeha.

Geen ondersteuning van je lichaam

De ondersteuning van je borsten door een goede beha is belangrijk omdat je van je lichaam geen ondersteuning hoeft te verwachten. Ze worden alleen bij elkaar gehouden door de huid en het weefsel. Je borsten bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, vocht en klieren, en dus niet uit spieren die de beweging van het hardlopen kunnen opvangen.

Achtjes

Het lijkt misschien alsof je borsten tijdens het hardlopen op en neer bewegen. Maar uit wetenschappelijk onderzoek met behulp van 3D-analyse is een andere conclusie gekomen. De bewegingen van je borsten zijn voor vijftig procent verticaal, een kwart horizontaal en een kwart van voor naar achteren. Kortom: ze maken een soort achtvorm tijdens het hardlopen. Borsten die niet goed worden ondersteund kunnen ongeveer 15 cm op en neer bewegen.

Krimpen?

Misschien heb je wel eens gehoord dat je borsten zouden krimpen door de hardloopbeweging. Maar dat is een fabeltje. Het kan dat je door een ander eetpatroon en meer beweging vet gaat verliezen. Je borsten zijn vaak de eerste plekken waar je vet kwijtraakt

Bronnen: WomansHealthMag.nl , Viva