Waarom regelmatig hardlopen goed is voor je

Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Maandag, 2 juni 2025
Waarom regelmatig hardlopen goed is voor je

Hardlopen is goed voor je! Door regelmatig te hardlopen ontstaat er een toename van de mentale en fysieke weerstand. Hierdoor raak je beter bestand tegen verkoudheid, griep en stress. Zowel lichaam als geest profiteren van de processen die hardlopen in gang zet.

Boost je gezondheid

Door hardlopen krijg je meer uithoudingsvermogen. Je longinhoud neemt toe, je hartspier wordt sterker en je bloedvaten wijder. De capaciteit om zuurstofrijk bloed rond te pompen wordt groter en je bloedsomloop verbetert. De hartfrequentie in rust daalt en de zuurstofopname neemt toe. 

Ook geeft hardlopen je stofwisseling een boost. Je lichaam verbrandt meer calorieën wat helpt om je gewicht op peil te houden.  Het energieverbruik tijdens het hardlopen is afhankelijk van diverse factoren zoals de intensiteit van de training, de afstand en het lichaamsgewicht.

Regelmatig bewegen zorgt voor een afname van de bloeddruk en een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Ook verbeteren de cholesterolwaardes. Hierdoor hebben hardlopers minder kans om diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, nieraandoeningen en longontstekingen te ontwikkelen. 

Door hardlopen worden spieren, banden, pezen en gewrichten sterker. Ook verbeterd de botdichtheid door de schokbelasting van het hardlopen, wat zorgt voor minder kans op botbreuken op oudere leeftijd.

Regelmatig hardlopen draagt bij aan verbetering van de slaapkwaliteit alsook aan een langere slaapduur. Hardlopen kan helpen om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen, alsook om meer diepe slaap te ervaren. Ook neemt vaak de slaapduur toe.

Bron van positiviteit

Hardlopen maakt je vrolijk! Dit heeft te maken met het natuurlijke gelukshormoon endorfine dat tijdens het hardlopen wordt geproduceerd. Hardlopen stimuleert bovendien de aanmaak van dopamine en serotonine, waardoor je meer energie ervaart en je stress-level daalt. Al deze stoffen die vrijkomen, spelen een belangrijke rol in het beloningssysteem van de hersenen. Het euforisch gevoel dat hierdoor tot stand komt, staat bij hardlopers bekend als de ‘runner’s high’. Hierdoor heb je de rest van de dag een goed humeur!

Je brein profiteert op nog meer manieren van de verbeterde doorbloeding in je hersenen. Je geheugen verbetert, je concentratievermogen neemt toe en je wordt beter in het nemen van lastige beslissingen, plannen en organiseren. Beweging stimuleert ook de creativiteit, waardoor je tijdens het hardlopen vaak goede ideeën en nieuwe inzichten krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 30 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit al voldoende is om deze gezondheidseffecten te bewerkstelligen. Denk daarbij aan activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of (zwaar) huishoudelijk werk. Hardlopen is een intensieve inspanning. Met 3 keer per week 20-30 minuten heb je al een flinke gezondheidswinst!