Sportmedisch onderzoek: laat je lichaam controleren

In samenwerking met Zilveren Kruis
Maandag, 22 november 2021
Sportmedisch onderzoek: laat je lichaam controleren

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te krijgen, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dat kan door het ondergaan van een sportkeuring. Deze brengen jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld. Dit is niet alleen interessant voor fanatieke hardlopers, maar ook voor beginnende sporters en mensen met een chronische ziekte.

Waarom een sportmedisch onderzoek ondergaan als hardloper?

Wil je beginnen met hardlopen? Dan is het sportmedisch onderzoek een goede start. Hiermee krijg je inzicht in je conditie en wordt bepaald of het verstandig is om (intensief) te sporten. Je krijgt een passend trainingsadvies, zodat je een verantwoorde start maakt. Een sportmedisch onderzoek is niet altijd noodzakelijk, maar wordt zeker aangeraden als:

  • je een aandoening of ziekte hebt of als er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen;
  • je tijdens inspanning klachten hebt zoals duizeligheid, hartkloppingen, of pijn op de borst;
  • je een ongewone vermoeidheid ervaart;
  • je slecht herstelt na inspanning;
  • je afname van het presentatie vermogen ervaart zonder een trainingsafname;
  • je in het verleden nooit intensief aan sport hebt gedaan;
  • je wilt weten wat je omslagpunt is om zo je trainingszones te berekenen;
  • je wilt beginnen met sporten;

Ook als je een pijntje of een lichte blessure hebt, kan het verstandig zijn hiernaar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe je ervoor staat? Kies dan voor een sportmedisch onderzoek in combinatie met een inspanningsonderzoek.

Inspanningsonderzoek

Om een volledig beeld te krijgen van de conditie en belastbaarheid maakt een inspanningstest bij grotere sportmedische onderzoeken deel uit van het onderzoek. Ook kunnen inspanningstesten als los onderzoek worden afgenomen.

Een inspanningsonderzoek is interessant voor zowel de recreatieve als de prestatiegerichte sporter en geeft handvaten voor een persoonlijk afgestemd trainingsplan. Tijdens een inspanningsonderzoek wordt jouw anaerobe drempel (omslagpunt), maximale zuurstofcapaciteit (VO2max), rusthartslag en maximale hartslag vastgesteld. Dit geeft waardevolle inzichten over je aanleg voor duursport en jouw mate van getraindheid.

Ook als je klachten ervaart tijdens het hardlopen kan dit onderzoek waardevolle inzichten geven. Tenslotte geeft de inspanningstest in het geval van een chronische ziekte een goed beeld van de fysieke conditie en belastbaarheid en kan de sportarts op basis van de uitkomsten adviseren op welke manier het beste kan worden gesport en welk trainingsprogramma geschikt kan zijn.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het inspanningsonderzoek vindt plaats op de fiets of de loopband. Je krijgt een aantal elektroden op de borst en rug geplakt voor het hartfilmpje (ECG). Bij een ademgasanalyse (VO2max-test) krijg je ook een mondkapje over neus en mond. Tijdens de maximale inspanningstest wordt de belasting (wattage op de fiets en snelheid/hoogte op de loopband) steeds verder verhoogd en is het de bedoeling zo intensief mogelijk in te spannen. Het resultaat geeft een uitstekend beeld van het functioneren van hart en longen en kun je inzetten om jouw trainingsplan te optimaliseren.

Heb jij interesse in een sportmedisch onderzoek, sportkeuring of inspanningsonderzoek? Kijk dan voor het dichtstbijzijnde adres op de website van Sportzorg.

Zilveren Kruis: een zorgverzekering speciaal voor hardlopers

Voor het behalen van je sportieve doelen wil je fit zijn. Ook wij vinden jouw conditie en gezondheid belangrijk. Door onze samenwerking met Zilveren Kruis profiteer je van de voordelen van een zorgverzekering speciaal voor hardlopers. Bekijk hier alle voordelen die deze collectieve hardloopverzekering biedt.

Jouw gezondheid staat voor ons op de eerste plaats! Heb je een vraag hierover? Dan staan onze Gezond Hardlopen Experts voor je klaar. Meer weten of gezond en veilig hardlopen? Op deze pagina vind je artikelen met tips en adviezen om lekker in beweging te blijven!

Lichaam
Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.