Hardlopen in de felle zon? Smeer jezelf goed in!

Dinsdag, 17 mei 2022
Hardlopen in de felle zon? Smeer jezelf goed in!

Het is deze week voor de tijd van het jaar al erg warm. Heerlijk weer om te gaan hardlopen, maar let wel extra op je huid: tijdens het hardlopen in de felle zon kun je snel verbranden. Met deze tips ga je voorbereid op pad!

Loop jij graag hard in de zon? Zonlicht heeft zowel positieve als negatieve effecten op je lichaam. Door de straling van de zon maakt je lichaam meer vitamine D3 aan, wat goed is voor je botstofwisseling. Daarnaast is zonlicht ook gunstig bij huidaandoeningen zoals psoriasis, acne en vormen van eczeem. Maar zonlicht kan ook vervelende gevolgen hebben. Langdurige blootstelling vergroot de kans op huidkanker aanzienlijk. Vooral als je een zeer lichte huid hebt, vaak met sproeten, blauwe ogen en rossig of blond haar, is de kans op verbranding groter.

De zonkracht meet de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling in het zonlicht dat de aarde bereikt. Zo kun je berekenen hoe snel je huid kan verbranden in de zon. De zonkracht varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft hier geen invloed op, de stand van de zon en de hoeveelheid bewolking wel. De zonkracht kun je checken op de website van het KNMI.

3 tips bij zonnig weer

Heb je de zonkracht gecheckt? Denk dan ook nog even aan de volgende tips bij hardlopen in zonnig weer:

1. Goed en regelmatig smeren

Je onbedekte huid kun je het beste goed insmeren met zonnebrandcrème, zeker in de hete zomermaanden! De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Voor een goede bescherming gebruik je minstens factor 30 en smeer je jezelf elke 2 uur opnieuw in.

2. Mijd de zon in de middaguren

Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zonkracht het sterkst en kun je beter niet in de volle zon gaan hardlopen. Kun je zelf bepalen wanneer je een duurloop doet, dan is ’s ochtends of ’s avonds verstandiger.

3. Luchtige kleding

Wil je je huid extra beschermen? Dan kun je ook denken aan luchtige kleding die je huid bedekt. En vergeet niet om een petje, zonneklep en een zonnebril mee te nemen.

Weer