Fact Check: Van versleten schoenen krijg je blessures

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Vrijdag, 14 mei 2021
Fact Check: Van versleten schoenen krijg je blessures

Hardloopschoenen bepalen in grote mate je loopcomfort. Hoe erg is het om op oude, versleten hardloopschoenen te lopen? Aalbert Mintjes legt uit wat de gevolgen zijn van een verminderde stabiliteit en demping van je hardloopschoen.

Gaten in je hardloopschoenen en een verdwenen profiel onder de zool zijn duidelijke signalen dat je schoenen hun beste tijd hebben gehad. Maar ook zonder deze zichtbare slijtage kan het tijd zijn om je schoen te vervangen. Hardloopschoenen gaan namelijk niet onbeperkt mee. Zelfs als ze ongebruikt in de kast staan, zit er een houdbaarheidsdatum van zo’n 3 jaar op. Het dempend vermogen van je hardloopschoen neemt af, waardoor de kwaliteit achteruitgaat.

Hoe lang je precies met een schoen kunt doen, hangt af van de mate waarin je hem gebruikt, je lichaamsgewicht, loopstijl en de ondergrond waarop je loopt. “Een loper met overgewicht die op zijn hiel landt zal zijn schoenen eerder verslijten dan een lichte loper die op zijn voorvoet neerkomt,” laat fysiotherapeut Aalbert Mintjes weten. “Zodra je 1000 tot 1200 kilometer op je schoenen gelopen hebt, is het tijd om over te schakelen op een nieuw paar.”

Stabiliteit wil je niet kwijt

Schoenen bieden stabiliteit en vangen de schok op die je voet te verduren krijgt tijdens de landing. Bij het ouder worden van een schoen of bij slijtage door het lopen van veel kilometers nemen de specifieke eigenschappen en stabiliteit van een schoen af. “Is een bepaalde schoen gekozen om overmatig naar binnen kantelen van de voet tegen te gaan? Dan is het belangrijk dat deze eigenschap niet te fors afneemt,” weet Mintjes. “Ook een verminderde stabiliteit kan na verloop van tijd zorgen dat een loper meer naar binnen gaat kantelen met de voet. Dit verhoogt de kans op een blessure.”

Schokken dempen

Zowel door het lopen van kilometers als het verstrijken van de tijd nemen de dempingseigenschappen van je hardloopschoen af – zo’n 10 procent per jaar. Is de demping afgenomen? Dan is de schok die je lichaam bij de landing opvangt groter. “Door een verminderde demping neemt de blessurekans toe, zeker bij hiellanders,” stelt Mintjes. “Bij voorvoetlanders is de impact van de landing minder groot, waardoor demping een minder grote rol speelt.”

Blessures voorkomen

Versleten hardloopschoenen kunnen de kans op een blessure vergroten. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de specifieke eigenschappen, stabiliteit en demping die na verloop van tijd afnemen. Bij hiellanders, lopers met een afwijkend looppatroon (zoals overpronatie) en mensen met overgewicht zal dit eerder problemen opleveren. Om blessures voor te zijn, is het van belang dat je tijdig nieuwe hardloopschoenen aanschaft. Je voeten zullen je dankbaar zijn!

10 kilometer 5 kilometer Beginner Blessures Halve marathon Hardloopschoenen Marathon
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Aalbert Mintjes
Vraag de expert

Aalbert Mintjes

Fysiotherapeut

Aalbert is al ruim 20 jaar actief als (sport)fysiotherapeut. Hij is gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van hardloopblessures. Daarnaast coacht Aalbert hardlopers met specifieke herstelschema's, zowel off- als online. Als hardlopen.nl expert beantwoordt hij jouw specifieke vragen.