Expertvraag: wat is de juiste voetlanding?

Rob veer
Rob Veer Maandag, 15 mei 2017
Expertvraag: wat is de juiste voetlanding?
Voorvoet- of haklanding? Je hoort van trainers en specialisten over deze verschillende soorten looptechnieken. Ze zeggen soms dat een haklanding fout is. Wat is nu de juiste voetlanding?

Het beste wat je kunt doen, is om niet al veel na te denken bij je landing. Dan gaat het bijna altijd goed. Er bestaat ook niet zoiets als de juiste landing. Als de snelheid vrij laag is, dan landt ongeveer 80% van alle lopers op de hak, 15% op de middenvoet en 5% op de voorvoet.

Haklander?

Als jij van nature een haklander bent, dan zou ik dat niet gaan veranderen, omdat dat blijkbaar heel goed past bij jouw lichaamsbouw en manier van voortbewegen. Neemt de loopsnelheid toe, dan zul je ‘als vanzelf’ overgaan op een landing die meer op de voorvoet is.

Voetlanding veranderen?

Het kan zijn dat je ook bij hoge snelheden op de hak blijft landen. Het is te overwegen dat te veranderen, maar ook dat kun je niet zomaar doen.
Als je de voetlanding anders doet dan je gewoon bent, dan ga je spieren en gewrichten op een andere manier belasten. Dat moet heel geleidelijk gebeuren, omdat je anders met blessures geconfronteerd zal worden.

Dus ook als het gaat om voetlanding: trek je niets aan van wat ‘ze zeggen’!

Vraag het onze experts!

Heb jij ook een vraag voor Rob Veer over voeding? Of een vraag voor een van de andere experts? Stel je vraag dan aan een van onze drie experts (Tara Vossers, Mirjam Steunebrink en Rob Veer) over training, blessures en voeding.

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.