De experts over hardlopen op blote voeten

Zondag, 28 mei 2017
De experts over hardlopen op blote voeten
Je hoort misschien wel eens over hardlopen op blote voeten. Deze trend van barefootrunning of hardlopen op minimal shoes is al vaker terug gekomen. Hoe denken onze experts Mirjam Steunebrink en Rob Veer over het hardlopen op blote voeten?

Hardlopen op blote voeten gebeurt al eeuwen lang. Denk bijvoorbeeld aan de Tarahumara (ultra) lopers, zegt Hardlopen.nl-expert en sportarts Mirjam Steunebrink. "Deze stam uit mexico liepen van oorsprong al blootvoets en zijn vervolgens op autobanden met een draadje erdoor gaan hardlopen om toch iets van bescherming te hebben."

Uitlopen op blote voeten

Rob Veer zag in Kenia, waar ook veel op blote voeten wordt gelopen, dat ook steeds daar meer lopers voor schoenen kiezen. "Die lopers zijn maar wat blij met schoenen. Dat is deels status, maar ook gewoon praktisch want niemand vindt het fijn om in doorns of glas of steentjes te trappen." Voor hem is barefootrunning een marginaal verschijnsel en ook niets nieuws onder de zon. "Wij liepen op de club al op blote voeten uit op het gras na een baantraining."

Minimalistische schoenen

Beide experts zien ook de ontwikkelingen op het gebied van minimalistische schoenen zoals de Vibran Five Fingers of de Nike Free. Dit zijn schoenen zonder of met zeer weinig steun of demping. Rob Veer over dat soort schoenen: "Het lijkt erop dat wie aan die schoenen gewend is, wat zuiniger kan lopen dan op de traditionele schoenen. Dus sneller bij eenzelfde energieverbruik." Uit recent onderzoek zou blijken dat een bij getrainde lopers een blok van zes weken op minimalistisch schoenen een verbetering van hun loopefficiëntie is te zien.

Minder blessures?

Er wordt ook nog wel eens geclaimd dat het lopen op blote voeten of op minimalistisch schoeisel blessures zou verminderen. Steunebrink daarover: "Minimalistische schoenen lijken een voorzichtige invloed te hebben op blessures. Maar daar is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor gevonden." Ze weet wel dat het lopen op blote voeten een groot nadeel heeft: "Lopers die veel op Vibram Five Fingers lopen, doen ook wel eens blootsvoets mee aan een evenement. De ervaring daarbij is dat dit net zo natuurlijk loopt als de Five Fingers, maar wel met bloedblaren tot gevolg vanwege de wrijving die ontstaat. Dat ben je ook niet gewend."

Zelf uitproberen?

Als je besluit over te gaan op het lopen op blote voeten of minimal shoes is het belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Het lopen op blote voeten kun je zelf ook uitproberen tijdens speciale barefoot evenementen. Hier kun je in de vorm van een workshop kennismaken met het barefootrunning.

Hardloopschoenen