Kun je griep of verkoudheid voorkomen?

Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Vrijdag, 11 februari 2022
Kun je griep of verkoudheid voorkomen?

In de herfst- en wintermaanden is de kans op een griepje of verkoudheid groter. Dat kan een vervelende onderbreking in je training zijn. Bestaan er manieren om een griep of verkoudheid te voorkomen? Hardlopen.nl-expert Mirjam Steunebrink geeft 7 tips.

Een griepje of verkoudheid kun je nooit helemaal voorkomen. Zeker als er een griepepidemie heerst, is dat lastig. Maar je kunt wel wat doen om de kans op besmetting te verkleinen.

1. Goede weerstand

Een goede weerstand is van belang, zeker voor jou als hardloper. Als je vermoeid bent, weinig slaapt of wanneer je een erg laag vetpercentage hebt, gaat je weerstand omlaag. Ook vlak na een training heb je een verminderde weerstand en ben je dus vatbaarder voor infecties.

2. Gezonde voeding

Een gezonde voeding met daarin antioxidanten zoals vitamine C en Zink dragen bij aan verbetering van je weerstand. Antioxidanten helpen je lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers, dat zorgt dus ook dat je minder vatbaar bent voor griep.

3. Goede hygiëne

Dat een goede hygiëne belangrijk is om de verspreiding van griepvirussen te voorkomen, daar zijn we ons mede dankzij het coronavirus behoorlijk bewust van geworden. Regelmatig je handen wassen of het gebruiken van een desinfectiemiddel helpt om virussen op afstand te houden.

4. Drinken

Blijf goed water drinken en laat koffie liever staan. Door je lichaam goed te hydrateren zorg je dat de slijmafvoer wordt verbeterd en eventuele virussen zich minder goed kunnen nestelen.

5. Doorluchten

Lucht je huis, de slaapkamer en werkomgeving goed! Door ramen open te zetten krijgt een virus minder kans zich in de omgeving te nestelen en zich daar te verspreiden.

6. Bescherm slijmvliezen

Een infectie ontstaat doorgaans door contact met de slijmvliezen. Raak daarom zo min mogelijk met je handen je mond, neus en ogen aan. Drink niet uit een glas of fles van iemand anders. En maak voorwerpen als deurklinken, afstandsbedieningen, telefoons, ipad, en toetsenborden regelmatig schoon.

7. Rustiger aan trainen

Als je je minder fit voelt of een verkoudheid voelt opkomen, kan het helpen om rustiger te trainen. Dat helpt ook je weerstand op peil te houden, want door intensief trainen zal je weerstand tijdelijk verminderen. Een hulpmiddel hierbij is je hartslag in rust. Deze is vaak 5 tot 10 slagen hoger bij een opkomende verkoudheid of griep. Dat kan dus een voorbode zijn.

Aangestoken?

Ben je op bezoek geweest bij een grieperig persoon, dan weet je meestal binnen drie dagen of je bent 'aangestoken'. Dat is de incubatietijd voor griep en de meeste verkoudheden. Twijfel je of je er goed aan doet om te gaan sporten? Lees dan dit artikel over de nek-check en andere tips bij sporten met griep of verkoudheid.

Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

'Mirjam Steunebrink (45 jaar) is sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Daarnaast is zij bondsarts bij het langebaan schaatsen, waarbij zij meegaat naar internationale wedstrijden. Zelf is zij gepassioneerd (ultra/berg)loper en momenteel in voorbereiding voor een halve Ironman voor KiKa