Enkelblessures, je kunt ze goed voorkomen

In samenwerking met Zilveren Kruis
Maandag, 28 november 2016
Enkelblessures, je kunt ze goed voorkomen
Bij hardlopen ligt hij nu eenmaal altijd op de loer: de enkelblessure. Je maakt een keer zomaar een misstap, het wegdek is in deze tijd van het jaar niet iets gladder dan je dacht waardoor je zwikt of je krijgt na verloop van tijd steeds meer last van de enkel. Voor hardlopers is de enkel een gevoelig gewricht, maar gelukkig zijn er ook verscheidene goede voorzorgsmaatregelen. Je kunt oefeningen doen, er zijn braces en er is de ‘Versterk je enkel’-app.

Oefeningen die je kunt doen om enkelblessures of herhaling van enkelproblemen te voorkomen, betreffen vooral balans- en spierversterkende oefeningen. Door die oefeningen regelmatig te doen, verklein je de kans op verzwikking of vergelijkbare problemen die je trainingsschema en loopplezier behoorlijk in de weg kunnen zitten. Kijk echter ook goed naar eventueel gebruik van een brace. In het verleden is al meermaals gebleken dat een brace een heel goede manier is om (herhaling) van een enkelkwetsuur te voorkomen.

Brace beste middel

Uit onderzoek van medisch onderzoeksinstituut EMGO+ in 2014 bleek zelfs dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen. Door verscheidene groepen mensen met een verleden met enkelproblemen verschillende methoden te bieden om nieuwe blessures te voorkomen, kwam naar voren dat gebruik van een brace het beste resultaat oplevert.

In een vervolgonderzoek werd nog onderzocht hoe voetballers, volleyballers en hardlopers drie verschillende bracetypen waardeerden. Ze droegen tijdens een aantal trainingen en wedstrijden afwisselend een zogenoemde compressiebrace, een veterbrace of een semi-rigide brace, waarna alle typen op verschillende kenmerken werden beoordeeld. De uitslagen van dit onderzoek resulteerden, in samenwerking met VeiligheidNL, in de Brace Keuzewijzer.

‘Versterk je enkel’-app

De verschillende manieren om de enkel te versterken, de eerder genoemde oefeningen en meer informatie over enkelblessures komen samen in de ‘Versterk je enkel’-app. Die biedt naast de balanstraining met filmpjes en het bijbehorende oefenschema informatie over brace- en tapegebruik en bevat tevens de Brace Keuzewijzer. Daarnaast vind je in de app een kaart met jouw dichtstbijzijnde fysiotherapeut en sportarts. De app ’Versterk je enkel’ is beschikbaar voor smartphone en tablet. Meer informatie vind je op de site van VeiligheidNL.

Blessures
Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.