Eeltvorming bij hardlopers

Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Zaterdag, 13 april 2019
Eeltvorming bij hardlopers
Bijna iedere loper heeft wel in meer of mindere mate eelt op de voetzolen. Wat is eelt precies en wat moet je ermee doen? Deze week praat sportarts en medisch expert van Hardlopen.nl Mirjam Steunebrink ons hierover bij.

Eelt kun je herkennen aan de dikke, verharde, ruw aanvoelende huid met een geelachtige kleur. Het vormen van eelt is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen en ontstaat door druk en wrijving. Eelt vind je meestal onder de bal van de voet ter hoogte van de tweede en derde teen op de hiel en op de randen van de tenen. Deze plaatsen dragen de meeste druk tijdens het staan en lopen. Dit eelt is dus functioneel. Wanneer het eelt echter te dik wordt geeft dit meer druk tegen de huid en ontstaan er doorgaans pijnklachten.

Ontstaan

Eelt kan ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen. Bijvoorbeeld schoenen die te ruim zijn of die een te harde dunne zool hebben. Ook te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht kunnen een oorzaak zijn van eelt. Daarnaast kan eelt ontstaan door een afwijkende voet- of teen-stand. Maar ook als gevolg van knie, heup-, of rugklachten waardoor er een ander looppatroon ontstaat. Dit zorgt voor een andere drukverdeling dan normaal, met als gevolg eeltvorming. Ga dus bij veel eeltvorming altijd op zoek naar de mogelijke oorzaak!

Verzorgen

In principe is eelt niet pijnlijk. Maar wanneer eelt een dikke laag vormt kan het gaan barsten en kunnen er pijnlijke kloven ontstaan. Het is dus belangrijk je voeten goed te verzorgen en overtollig eelt regelmatig te verwijderen. Je kunt eelt deels verwijderen met een zogenaamde puimsteen of een eeltvijl. Ook bestaan er speciale eeltraspen. Neem voor je aan de slag gaat een warm voetenbad zodat de eeltlaag lekker zacht is. Bij een hele dikke pijnlijke eeltlaag of wanneer je niet zo goed weet wat je precies moet doen kun je een pedicure raadplegen. Sowieso is het slim om dit te doen wanneer je een slechte doorbloeding hebt van je voeten of wanneer je suikerziekte hebt. Ook wanneer er likdoorns zijn ontstaan is een bezoek aan de pedicure aan te raden. Likdoorns zijn verharde, vaak ronde eeltplekken met een wat zachtere kern en kunnen ontzettend pijnlijk worden. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Naast goed passende schoenen en sokken is het belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Smeer je voeten regelmatig in met een vette crème om de huid zacht te houden en kloven te voorkomen.

Lichaam
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

'Mirjam Steunebrink (45 jaar) is sportarts bij het Martini Sportmedisch Centrum in Groningen. Daarnaast is zij bondsarts bij het langebaan schaatsen, waarbij zij meegaat naar internationale wedstrijden. Zelf is zij gepassioneerd (ultra/berg)loper en momenteel in voorbereiding voor een halve Ironman voor KiKa