Plasma of bloedplaatjes doneren
Maar er zijn ook andere vormen van donorschap, waarbij er geen verhoogde kans is op het ontstaan van bloedarmoede. Namelijk het doneren van bloedplasma of van alleen bloedplaatjes. Ook daaraan is een grote behoefte. Bij het afnemen van bloedplasma wordt door middel van plasmaferese alleen het plasma (het vochtgedeelte van het bloed) afgenomen. De bloedcellen worden weer teruggebracht in de bloedbaan van de donor. Deze procedure duur ongeveer drie kwartier. Dit verkregen plasma kan vervolgens in zijn geheel aan patiënten worden toegediend of er kunnen stollingseiwitten en afweerstoffen uitgehaald worden die van (levens)belang zijn.
Plasmadonor zijn is minder belastend voor het lichaam dan een reguliere bloedafname, omdat de donor de bloedcellen (en dus ook het ijzer) weer terugkrijgt. Je raakt alleen ruim een halve liter plasma (vocht) kwijt. Dit is met drinken binnen enkele uren weer aangevuld. De afgestane eiwitten zijn binnen 24 uur alweer aangemaakt zodat je na een dag alweer intensief kunt trainen.
Bij het doneren van alleen bloedplaatjes worden in ongeveer een uur tijd alleen de bloedplaatjes uit het bloed gefilterd, de rest krijg je weer terug. Binnen enkele dagen worden je eigen bloedplaatjes (die een rol spelen bij de bloedstolling) weer aangemaakt.
Vanwege het ijzertekort dat ontstaat bij een bloeddonatie met daarbij het risico om bloedarmoede te ontwikkelen, mag je niet meer dan twee keer per jaar bloed doneren. Doneren van plasma of bloedplaatjes kan wel vaker.
Wedstrijdsporters wordt afgeraden om binnen twee maanden voor een belangrijke wedstrijd bloed af te staan. Voor bloedplasma is dat enkele weken. De rest van het jaar kun je dus zonder enig bezwaar bloed doneren.
Andersom: in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.
Maar bovenstaande in acht nemende, kun je ook als actieve sporter een vuist voor een ander maken en je aanmelden als bloed (plaatjes) of plasma donor, want er is nog altijd een enorme behoefte aan nieuwe donoren.
Voor meer informatie over bloed- en plasma doneren kun je kijken op de website van de bloedbank www.sanquin.nl