Verwen je voeten met goede sokken in je hardloopschoenen

In samenwerking met ASICS
Dinsdag, 26 mei 2020
Verwen je voeten met goede sokken in je hardloopschoenen
Op hardloopschoenen kun je beter niet besparen, want goed schoeisel is belangrijk om blessures te voorkomen. Maar wat voor sokken draag jij in die felgekleurde hardloopschoenen? Goede sokken zijn misschien wel net zo belangrijk om lekker te kunnen hardlopen. Hoe kies je de juiste sok in de hardloopspeciaalzaak?

Je ziet ze nog wel: lopers die witte katoenen sportsokken dragen in hun hardloopschoenen. Met dat soort sokken heb je eerder kans op vochtige voeten omdat ze geen zweet absorberen. Sokken die een beetje los om je voeten zitten, zijn niet fijn tijdens het hardlopen. Dan schuif je alleen maar in je schoenen en krijg je last van schuurplekken of blaren.

Zonder naadjes in je schoenen

Voor extra comfort heb je tijdens het hardlopen een sok nodig die strak om je voet zit. Naadjes moeten goed weggewerkt zijn zodat ze goed aansluiten om de voet en je nergens bubbeltjes of stof te veel voelt. Een goede sok voel je daardoor bijna niet zitten, op die manier zorgen je sokken dat je hardloopschoenen ook beter zitten.

Links of rechts

Bij veel merken van hardloopsokken zul je zien dat een paar uit een linker- en rechtersok bestaat. Dit is niet zomaar: je voeten zijn niet hetzelfde en daar hebben de fabrikanten rekening mee gehouden bij het maken van hun running gear. Door de sok zo op de vorm van een linker of rechtervoet te snijden hou je geen ruimte meer over bij je tenen.

Extra kussentjes

Als je in de speciaalzaak staat voor het rek met sokken, zul je zien dat er volop keuze is in speciale hardloopsokken. Net als bij hardloopschoenen worden sokken ook gemaakt met allerlei extra demping of versteviging. Als je bijvoorbeeld een lichte doorzakvoet hebt, kun je een sok kiezen met een extra kussentje in de bal. Andere sokken hebben meer versteviging rond de hak van de voet of de wreef om wrijving te voorkomen. Je zult snel zien dat er voor iedere voet wel een geschikte sok is. Laat je daar ook net als bij schoenen goed in adviseren.

Maat

Als je op zoek bent naar de juist maat van de sok dan is het goed om te bedenken dat de sok strak moet zitten. Bij sokken gaat de maat meestal in vaste maatbogen, bijvoorbeeld 39-42. Een goede tip is om daarbij te letten op het kleinste verschil in die twee maten, omdat die beter zal aansluiten om je voet. Met een sok van 37-38 heb je minder kans op een sok die gaat schuiven en irriteren in je hardloopschoen dan met 37-40.

Probeer vooral verschillende soorten hardloopsokken uit. Zodra je de perfecte sok hebt gevonden, hoef je hier nooit meer naar om te kijken. Vergeet sokken niet weg te gooien zodra er een slijtageplek in verschijnt. Want zodra er een gat in zit, is de kans op schuurplekken of blaren extra groot.

Hardloopschoenen
Logo ASICS
In samenwerking met

ASICS

Als groot sportmerk heeft ASICS het doel om de loop- en wandelsport te stimuleren en hardlopers zo goed als mogelijk te ondersteunen. ASICS hecht veel belang aan de gezondheid van de mens. Zo luidt ook de slogan van ASICS: Anima Sana In Corpore Sano: "Een gezonde geest in een gezond lichaam".