5 tips voor veilig sporten in de zon

Dinsdag, 14 juni 2022
5 tips voor veilig sporten in de zon
© Lysanne Wilkens

Hardlopen in de zon is heerlijk! Maar het betekent ook dat je huid wordt blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Met slimme maatregelen geniet je van de zon zónder je huid te verbranden.

De afgelopen 30 jaar is het jaarlijks aantal nieuwe huidkankerpatienten in Nederland verviervoudigd. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met bijna 67.000 nieuwe gevallen per jaar. Dat is zelfs meer dan borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker bij elkaar opgeteld.

Hoewel huidkanker zich vaak pas op oudere leeftijd manifesteert, ontstaat de onderliggende huidschade (door zon of zonnebank) vaak al op jonge leeftijd. Als hardloper loop je extra risico, omdat je als buitensporter vaker wordt blootgesteld aan uv-straling.

15-minuten regel

Je huid kan al verbranden als je een kwartier onbeschermd in de zon bent. Grote kans dat jouw hardlooprondje langer duurt. Het is dus van belang om jezelf áltijd in te smeren met zonnebrandcrème voordat je de deur uit stapt.

Smeren, smeren, smeren

Zweten zorgt ervoor dat je huid uv-straling minder goed kan tegenhouden. Dat maakt het extra belangrijk om jezelf zorgvuldig in te smeren met een waterbestendige zonnebrandcrème (minimaal factor 30) voordat je gaat hardlopen. Na twee uur is de zonnebrandcrème uitgewerkt en is het tijd voor een nieuwe smeersessie!

Ook op bewolkte dagen

Niet alleen op zonnige dagen wordt je blootgesteld aan uv-straling. Zelfs wanneer het bewolkt is, kan je huid verbranden. Laat je dus niet voor de gek houden en smeer de hele zomer lang.

Beschermende kleding

In de zomer draag je waarschijnlijk het liefst zo min mogelijk kleding tijdens het hardlopen. Maar om je huid te beschermen is het beter om lange, luchtige kleding te dragen die je huid bedekt. Een zonneklep, pet en zonnebril zijn handige hardloopaccessoires om je hoofd en ogen te beschermen.

Vermijd piekuren

Tussen 11.00 en 15.00 is de zonkracht het hoogst. Probeer je trainingen zoveel mogelijk om deze piekuren heen te plannen.

Geniet van je rondje in de zon, maar doe dat op een verantwoorde manier!

Lichaam