4 veel voorkomende aandoeningen bij hitte

Donderdag, 6 augustus 2020
4 veel voorkomende aandoeningen bij hitte
Hardlopen in de hitte brengt risico's met zich mee. Als je jezelf niet goed verzorgt door voldoende te drinken of als je niet goed voorbereid bent op de hitte kan dat vervelende gevolgen hebben. We bespreken vier veel voorkomende aandoeningen bij hardlopen in de hitte.

1. Kramp

Kramp is een pijnlijke, onwillekeurige samentrekking van een spier. De meest voorkomende oorzaak van kramp is het verlies van vocht en zouten. Voel je de kramp opkomen dan kun je het beste de aangedane spier even rustig losschudden of voorzichtig rekken. Drink ook direct een flinke slok isotone sportdrank om de verloren mineralen en koolhydraten aan te vullen.

2. Flauwte

Een flauwte ontstaat als je na een zware inspanning direct stopt zonder uit te lopen. Het kan ook voorkomen als je lang hebt stilgestaan in de zon. De oorzaak ligt in een plotselinge bloeddrukdaling, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hersenen wordt gepompt. Dat gebeurt wanneer bloed zich verzamelt in de wijd openstaande bloedvaten in je benen. Het bloed zakt uit het hoofd, waardoor de hersenen onvoldoende zuurstof krijgen en je in elkaar zakt.

Bij flauwvallen is het belangrijk dat je op je rug gaat liggen met je benen omhoog. Zo stroomt zuurstofrijk bloed vanzelf naar je hersenen. Zoek ook de koelte op en neem iets te drinken.

3. Zonnesteek

Als je lichaamstemperatuur door de inspanning stijgt en je tegelijkertijd veel vocht verliest, kun je een zonnesteek oplopen. Je kan dit herkennen aan de volgende symptomen: extreme vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en extreem zweten. Het hart moet niet alleen bloed naar de huid pompen om het lichaam af te koelen, maar ook naar de hardwerkende spieren. Als de totale hoeveelheid bloed die rondgepompt wordt dan is afgenomen door het vochtverlies van het zweten, daalt de bloeddruk en stijgt de hartslag.

Bij een zonnesteek is het belangrijk dat je gelijk goed gaat drinken en dat je het lichaam koelt met ijs in de liezen, onder de oksels en in je hals.

4. Warmtebevanging

Een warmtebevanging of hitteberoerte is een stadium verder dan de zonnesteek. Als de warmte en het vochtverlies lange tijd aanhouden, neemt de circulatie van het bloed in de huid af. Je merkt dat aan een hete en droge huid, een snelle polsslag en een hoge lichaamstemperatuur (soms meer dan 41 graden). Warmtebevanging is gevaarlijk en kan leiden tot stuiptrekkingen en fatale schade aan het zenuwstelsel en de inwendige organen.

Bij deze aandoening is het belangrijk het lichaam zo snel mogelijk te koelen en extra vocht toe te dienen. Bij grote evenementen gebeurt dit door een EHBO'er, die snel een ambulance zal bellen.

Weer