Welke schoenmaat moet ik kiezen?

Zondag, 12 juni 2016
Welke schoenmaat moet ik kiezen?
Op schoenen die te ruim of juist te krap zitten loop je niet lekker. Maar hoe kan het nou dat die schoenen in de maat die je anders ook draagt, tijdens het hardlopen niet goed zitten? En hoe kies je de juiste schoenmaat?

Je kunt ervan uitgaan dat hardloopschoenen over het algemeen één maat kleiner uitvallen dan het etiketje in de schoen of het getal op de doos aangeeft. Tel daarom één maat op bij je gewone schoenmaat en je komt al een heel eind in de buurt van een goed passende schoen. Loop je normaal op maat 39, dan kies je voor je hardloopschoenen dus maat 40.

Kwestie van gevoel

Maar ook je persoonlijke voorkeur speelt een rol. Je kunt in een hardloopwinkel nog zo’n deskundig advies krijgen, het gaat ook om het gevoel dat je hebt als je erop rent. De pasvorm moet voor jou goed aanvoelen. Loop dus altijd in de winkel al een stukje op de schoenen die je past.

Meer controle

Een schoen die te ruim zit, zal niet goed aansluiten. Na verloop van tijd gaat hij tijdens het lopen zwaarder aanvoelen dan een schoen die wel goed aansluit. Te kleine schoenen zijn nog vervelender, omdat je constant ervaart dat je voeten niet genoeg ruimte hebben. Een goed passende schoen geeft je meer gevoel van controle.

Momentopname

Het passen van hardloopschoenen is ook een momentopname. Gedurende de dag kunnen je voeten net een beetje groter en weer kleiner worden. Twijfel je tussen twee maten? Kies dan de kleinere, draag de schoenen een middag of ochtend binnenshuis en ruil ze om als ze toch te klein blijken te zijn. Vraag uiteraard van tevoren wel even in de winkel of dit mag.

Blauwe nagels

Heb je blauwe nagels na het hardlopen? Weet dan dat dit lang niet altijd te maken heeft met te kleine schoenen, maar vaker komt door te veel ‘klauwen’ van de tenen. Dat klauwen kan komen door een doorgezakte voorvoet of doordat je tijdens het lopen zoekt naar stabiliteit. Zoek dit dus eerst goed uit voordat je een nieuw paar schoenen gaat aanschaffen.

Bron: Vsonetwerk.nl

Foto: Radu Bercan / Shutterstock.com

Hardloopschoenen