Hoe ga je om met hooikoorts?

In samenwerking met Zilveren Kruis
Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Vrijdag, 15 april 2022
Hoe ga je om met hooikoorts?
De pollen vliegen alweer door de lucht! Dat is voor de hardlopers die last hebben van hooikoorts geen goed nieuws. Met deze tips van hardlopen.nl expert Mirjam Steunebrink ben je goed voorbereid op het hooikoortsseizoen.

Zowat 20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Bij hooikoorts reageert het afweersysteem op pollen (stuifmeel) door antistoffen aan te maken. Verschillende pollensoorten kunnen hooikoorts veroorzaken, zowel stuifmeelkorrels als pollen van bomen, grassen of (on)kruiden. Ook kamerplanten kunnen aan de basis van een pollenallergie liggen.

Symptomen van hooikoorts

Mensen met hooikoorts hebben voornamelijk last van niezen, een verstopte of lopende neus en tranende, jeukende ogen. Soms voelen ze zich ook grieperig, of hebben ze slaap- of concentratieproblemen. Ook astmasymptomen, zoals benauwdheid of een piepende ademhaling, komen voor. Mensen met eczeem hebben tijdens het hooikoortsseizoen soms meer last van het opvlammen hiervan.

De symptomen van hooikoorts zijn niet bij iedereen even ernstig. Afhankelijk van het type pollen waarvoor allergie bestaat, komen de klachten tot uiting ergens tussen februari en augustus. Ook schimmelsporen kunnen tijdens de late zomermaanden allergieklachten veroorzaken.

Wat kun je zelf doen?

Hardlopen met hooikoorts is niet prettig. Met deze tips plan je jouw trainingsrondjes slim en zorg je voor zo min mogelijk klachten.

1. Check de hooikoortsverwachting - Houd het weerbericht goed in de gaten, vooral zonnige en winderige dagen zijn minder aangenaam voor mensen met hooikoorts, omdat er dan veel stuifmeel in de lucht zit. Houd daar rekening mee bij het inplannen van je trainingen. Kijk bijvoorbeeld dagelijks op www.pollennieuws.nl om te zien wat de verwachting is voor de komende dagen.

2. Zoek de pollen niet op - Kies een route uit waarop je jouw allergenen niet tegenkomt. Het is dus goed om te weten waar je allergisch voor bent. Ben je allergisch voor graspollen, laat dan het open veld links liggen. Ben je allergisch voor bomen, dan kun je beter tijdelijk meer de stad of het water opzoeken. Met name aan zee zit er minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. Ook in het hooggebergte (>1500m) komen veel minder pollen voor.

3. Loop liever ’s ochtends - Vaak zitten ’s avonds de meeste pollen in de lucht. Het beste kun je dus vroeg op pad. Is er een bui op komst? Wacht dan met hardlopen totdat het gestopt is met regenen. Alle pollen zijn dan uit de lucht gespoeld.

4. Draag een zonnebril - Dit helpt je ogen onderweg te beschermen tegen pollen, waardoor je klachten kunt verminderen.

5. Kleding direct in de was - Pollen hechten zich gemakkelijk aan bezwete kleding. Gooi je loopoutfit dus meteen na het sporten in de was en spring snel onder de douche. Was daarbij je haren grondig. Daar kan namelijk veel stuifmeel aan blijven kleven, dat vervolgens in allerlei plekken in je huis kan gaan rondzweven. Hang de was ook niet buiten!

6. Raadpleeg de huisarts - Heb je verschillende voorzorgsmaatregelen genomen en krijg je toch flinke klachten? De huisarts kan je medicijnen (tabletten, oogdruppels en/of neusspray) voorschrijven die de overdreven afweerreactie van je lichaam afremmen. Deze medicatie hoef je doorgaans alleen te gebruiken tijdens het pollenseizoen en bij klachten. In het geval van astmatische klachten, zoals een piepende ademhaling of prestatieverlies bij allergie, kan het zeer zinvol zijn om een inspanningstest met zuurstofopnamemeting te laten doen bij de sportarts. Check www.sportzorg.nl voor de dichtstbijzijnde sportarts waar jij je kunt laten testen.

Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.

Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.