Wat is jouw pronatiepatroon bij het lopen?

Dinsdag, 24 mei 2022
Wat is jouw pronatiepatroon bij het lopen?
© Lysanne Wilkens

Het is belangrijk om te weten hoe je voeten zich afwikkelen, zodat je schoenen kunt kiezen die de juiste ondersteuning bieden. Met deze tips achterhaal je jouw pronatiepatroon en leer je wat dit zegt over het type hardloopschoen dat je nodig hebt.

De landing is een belangrijk onderdeel van de loopbeweging. Nadat je voet op de grond neerkomt, rol je je voet af en lanceer je jezelf weer de lucht in. Hierbij wordt een kracht van ruim drie keer je lichaamsgewicht op je voeten uitgeoefend. En dat iedere stap. Om je voeten hierbij te ondersteunen, is het belangrijk dat je de juiste hardloopschoenen draagt.

Maar welk type hardloopschoen past bij jouw manier van lopen? Daarvoor is het van belang om eerst je pronatiepatroon te achterhalen. Pronatie is de manier waarop je voet kantelt tijdens de landing en zegt veel over de manier waarop er druk wordt uitgeoefend op je voetboog.

Neutraal pronatiepatroon

Bij een neutraal pronatiepatroon land je op de buitenkant van je hiel en rol je jouw voet af naar je grote teen. Hierdoor wordt de schok van de landing gelijkmatig over je voet verdeeld, wat je minder gevoelig maakt voor blessures. Bovendien heb je een krachtige afzet, omdat je de gehele voorzijde van de voet gebruikt om jezelf vanaf de grond weer de lucht in te duwen.

Welk type schoen hoort hierbij? Je voeten wikkelen zich op de juiste manier af, waardoor je geen extra ondersteuning in je schoenen nodig hebt. Kies voor een neutrale hardloopschoen.

Onderpronatie

Bij onderpronatie (of supinatie) raakt de buitenkant van je hiel de grond met een grotere hoek en rolt je voet weinig of niet naar binnen. Je wikkelt je voet af over de buitenkant van de voet, waardoor de schokken van de landing minder goed verdeeld worden. Dat betekent ook dat je tijdens de afzet vooral kracht uitoefent op de kleinere tenen aan de buitenkant van de voet. Als je onderproneert, ben je extra gevoelig voor hielspoor, scheenbeenklachten en het verzwikken van enkels.

Welk type schoen hoort hierbij? Omdat de schokken minder goed verdeeld worden, is demping in de gehele hardloopschoen extra belangrijk. Corrigerende ondersteuning is niet nodig, dus je kunt een neutrale hardloopschoen kiezen.

Overpronatie

Overpronatie betekent dat je voet na het landen te ver naar binnen kantelt. Het gewicht komt daardoor op de binnenkant van je voet terecht in plaats van op de bal van je voet. Je grote teen en tweede teen doen het meeste werk tijdens de afzet. Deze manier van proneren kan zorgen voor scheenbeenklachten, hielspoor en een vergroeiing van de grote teen.

Welk type schoen hoort hierbij? Kies voor een hardloopschoen met goede demping en extra ondersteuning. Een antipronatie hardloopschoen kan je voet stabiliseren, waardoor je voet minder naar binnen kantelt en de kans op blessures afneemt.

Welk type ben jij?

De beste manier om te achterhalen welk pronatietype jij bent, is een loopanalyse. Veel hardloopspeciaalzaken bieden deze mogelijkheid aan wanneer je nieuwe schoenen aanschaft. Aan de hand van videobeelden wordt bekeken hoe je neerkomt tijdens de landing en hoe jouw voet daarna beweegt. Bovendien kun je zo direct zien wat een schoen met extra ondersteuning doet voor de manier waarop jij je voet afwikkelt.

Hardloopschoenen Lichaam