Wat is het voordeel van wedstrijdschoenen?

Vrijdag, 8 mei 2020
Wat is het voordeel van wedstrijdschoenen?
Hardloopschoenen heb je in allerlei kleuren en vormen. Dat zie je maar al te goed wanneer je aan de start van een groot hardloopevenement staat. De snelle lopers dragen vaak lichte schoenen met een hele dunne zool. Wat is het voordeel van dit soort wedstrijdschoenen? En kan iedereen daarop lopen?

Als je snellere tijden wilt klokken in je wedstrijden dan kun je in je zoektocht naar prestatieverbetering ook eens kijken naar je schoenen. Met wedstrijdschoenen bespaar je duidelijk aan gewicht aan je voeten. Een gemiddelde lichte wedstrijdschoen weegt ongeveer 200 gram, dat is ongeveer 100 gram lichter dan een gewone trainingsschoen.

Dunnere zool

Het verschil tussen een wedstrijdschoen en een trainingsschoen zit vooral in de zool. Waar je normale trainingsschoen allerlei dempend materiaal in de tussenlaag heeft, heeft een wedstrijdschoen bijna geen tussenmateriaal. Doordat de zool dunner is heb je directer grondcontact: je blijft veel minder lang aan het asfalt 'plakken'.

Voor iedere loper?

Wedstrijdschoenen zijn zeker niet voor iedere loper geschikt. Door het ontbreken van de demping in de zool heb je met deze schoenen ook een verhoogde kans op blessures. Voor veel hardlopers is die demping en stabiliteit juist heel erg belangrijk. Lichaamsgewicht speelt daar ook een rol in. Een zwaardere loper heeft nu eenmaal meer ondersteuning nodig onder zijn voeten.

Vliegen

Ook je getraindheid en je loopstijl zijn bepalend bij het effect van lichtere wedstrijdschoenen. Als je goed getraind bent en je over een goede afzet beschikt dan kun je daar in een wedstrijd profijt van hebben. Met een wedstrijdschoen zal je de voet sneller kunnen afwikkelen en het gevoel hebben dat je vliegt. Bovendien hebben wedstrijdschoenen ook een mentaal effect op je prestatie.

Advies

Ondanks alle voordelen die een wedstrijdschoen kan hebben, is het belangrijk dat je je vooraf goed laat adviseren in een hardloopspeciaalzaak. Als je als minder getrainde loper op te lichte schoenen gaat lopen heb je meer kans op blessures. Dan kun je beter kiezen voor een 'gewone' schoen.

Hardloopschoenen