Review: ASICS Metaspeed Sky Paris carbonschoenen

Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 8 april 2024
Review: ASICS Metaspeed Sky Paris carbonschoenen

De snelste hardloopschoen met carbonplaat van ASICS is verder verbeterd. De ASICS Metaspeed Sky Paris heeft meer bounce, is lichter en steviger dan haar voorganger. Hardlopen.nl-redacteur Lysanne Wilkens test de carbon schoenen.

De ASICS Metaspeed Sky Paris dankt zijn naam aan de komende Olympische Spelen en is de opvolger van de Metaspeed Sky+. De nieuwe Metaspeed Sky zijn, net als de Metaspeed Edge, verbeterd op drie aspecten. De schoenen zijn lichter, zachter en steviger én de carbonplaat werkt effectiever.

Looks

De ASICS Metaspeed Sky Paris valt op door de flitsende kleur ‘sunrise red’. Ik krijg meteen zin om ze aan mijn voeten te doen. De eerste indruk is goed, de schoenen sluiten netjes om mijn voet aan en het bovenwerk voelt comfortabel. Het bovenwerk is gemaakt van Motion Wrap 2.0, een speciaal ontworpen mesh-variant wat de schoen lichter maakt en zorgt voor een beter ademend vermogen. De voorkant van de neus lijkt wat minder breed dan de vorige versie en ik heb geen last van knel- of drukpunten.

Verbeterde carbonplaat

Het belangrijkste onderdeel in de Metaspeed is natuurlijk de carbonplaat. Dat is tenslotte de reden dat veel hardlopers deze schoenen aanschaffen. Dat geldt ook voor mij, want tegenwoordig ben je geen serieuze wedstrijdloper zonder een paar carbonschoenen aan je voeten. De carbonplaat in de vernieuwde Metaspeed Sky Paris is verbreed in het voorste gedeelte van de schoen, waardoor het ‘springveer-effect’ tijdens de afzet van je voervoet nog groter is. De afronding van de zool draagt bij aan een optimale energieteruggave. Dat is precies wat ik merk zodra ik aan het hardlopen ben op de ASICS Metaspeed Sky Paris. Het kost weinig moeite om snelheid te maken en zodra ik op snelheid ben, kan ik deze ook goed vasthouden. Met deze carbonschoenen aan mijn voeten heb ik het gevoel dat ik door kan blijven gaan. In de middenzool is FF Blast Turbo Plus schuim verwerkt, wat zorgt voor extra demping. Dat maakt deze schoen ook heel geschikt voor langere afstanden zoals een marathon. En ondanks de dikke zool geven de schoenen een reactief gevoel. Ik overdrijf een beetje als ik de schoenen vergelijk met rennen over een springkussen, maar het komt in de buurt.

Schoen voor wegwedstrijden

De ASICS Metaspeed Sky Paris is een geschikte schoen voor wegwedstrijden – met name voor hardlopers die de ambitie hebben om snelle tijden te lopen en persoonlijke records aan te scherpen. Ik zou deze schoen kiezen voor zowel kortere wedstrijden (zoals een 5 kilometer) omdat je hiermee veel snelheid kunt maken, maar ook zeker langere afstanden (zoals een marathon). Het comfort is groot en de energieteruggave is hoog.

De stabiliteit van de schoen is beter naarmate ik harder loop. Ik denk dat dit komt omdat de schoenen gemaakt zijn om je voorwaarts te duwen en grote passen te maken. Bovendien heb je meer profijt van de carbonplaat op een hoger tempo. Vanaf het begin merk ik dat ik makkelijk tempo kan maken en dat het minder moeite kost om dat tempo vast te houden. De combinatie van een hoge energieteruggave én comfort door de goede demping en pasvorm maken dit voor mij de ideale wedstrijdschoen voor korte en lange afstanden op de weg.

Voor iedere loopstijl

ASICS heeft twee verschillende hardloopschoenen met carbon op de markt: de Metaspeed Sky en de Metaspeed Edge. De Metaspeed Sky is gemaakt voor hardlopers die hun snelheid verhogen door langere passen te maken. De Metaspeed Edge is juist ontworpen voor lopers die een hogere pasfrequentie maken. Het grote verschil zit hem in de plaatsing van de carbonplaat, waarbij rekening is gehouden met een optimale ondersteuning tijdens de afzet. In een hardloopspeciaalzaak kun je met een loopanalyse achterhalen welke schoen het beste bij jouw loopstijl past.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.