Wanneer trek je een korte loopbroek aan?

Lysanne
Lysanne Wilkens Dinsdag, 15 maart 2022
Wanneer trek je een korte loopbroek aan?

De lente staat voor de deur en de zon schijnt de laatste dagen volop! Zodra de temperatuur stijgt, is het altijd weer even wennen, ook met wat je aantrekt. Wanneer kun je in een korte loopbroek en korte mouwen naar buiten gaan?

Het kiezen van de juiste kleding bij het weer kan soms nog best lastig zijn. Zeker in weken dat het weer erg wisselvallig is, kan je wel even staan twijfelen voor je kledingkast. Een outfit met lange mouwen en lange broek kan de ene dag perfect zijn en een andere dag kan diezelfde outfit veel te warm zijn. Er bestaan wel wat richtlijnen die je kunnen helpen bij je kledingkeuze.

+10 graden

Veel hardlopers gebruiken de +10 graden-regel. Dit ezelsbruggetje gaat ervan uit dat je gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen ongeveer 10 graden warmer is dan de buitentemperatuur. Als je dat weet, dan kun je daar ook je kledingkeuze op afstemmen. Het is dus ook niet erg als je het een beetje fris hebt als je de deur uit stapt. Binnen korte tijd ben je als het goed is opgewarmd door het hardlopen.

Wat trek je aan?

Per temperatuur kun je globaal het volgende zeggen over wat je aan kan trekken:

  • Minder dan 0 graden: een shirt met lange mouw, een thermo sporthemd en een jack, lange (winter)tight en eventueel handschoenen en muts of hoofdband.
  • Tussen 0 en 9 graden: shirt met lange mouw en een (thermo) sporthemd, lange (winter)tight
  • Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte tight
  • Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte tight en evt. petje en zonnebril tegen de felle zon.

Persoonlijk

Dit is natuurlijk geen verplicht kledingadvies, het is meer een hulpmiddel. Voor elke loper is het weer anders: er zijn lopers die bij 10 graden al een korte broek aantrekken en anderen doen dat pas bij 17 graden. Het is maar net wat jij lekker vindt. Varieer hier wat mee en onthoud ook een beetje wat je aanhad bij welk weertype.

Twijfel in ieder geval niet te lang voor je kledingkast, want dat is alleen maar zonde van de tijd. Met dit weer moet je lekker naar buiten om te gaan hardlopen!

Kleding Weer
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.