Waar let je op bij trailrunschoenen?

Dinsdag, 2 mei 2023
Waar let je op bij trailrunschoenen?
© BSR Agency

Trailschoenen zijn specifiek ontworpen voor trailrunning. Ze bieden precies wat je nodig hebt bij het lopen over onverharde paden en een ongelijke ondergrond: grip, demping, steun en bescherming van de voet. Dat zijn ook de punten waarop trailschoenen het meest verschillen van een gemiddelde hardloopschoen.

Grof profiel

De belangrijkste kwaliteit van een trailschoen is het grove profiel onder de zool. Dat zorgt voor meer grip op de ondergrond, waardoor je niet zomaar uitglijdt over natte rotsen of modderige bospaden. Welk noppenprofiel het meest geschikt is, hangt af van het terrein waar je loopt. Lange, grove noppen zijn geschikt voor natte, zachte en losse ondergrond, terwijl kleine noppen die dichter bij elkaar zijn geplaatst juist meer geschikt zijn voor een droge, vaste ondergrond. Denk bij het aanschaffen van jouw paar trailrunschoenen dus na over het soort trails dat je wil gaan lopen. Loop je veel op wisselend terrein, dan is een allround trailschoen een goede middenweg.

Aansluitende pasvorm

Bij trailrunning beweegt je voet in allerlei richtingen: je zet je voet op een schuine rots, stapt in een kuil of loopt door mul zand. Een aansluitende pasvorm zorgt dat je voet strak in je schoen blijft en zo min mogelijk heen en weer glijdt. Daardoor kun je beter manoeuvreren over oneffen terrein.

Bescherming

Een trailschoen is gemaakt om je voeten te beschermen tegen stenen, takken, water en modder. Veel trailschoenen hebben een extra duurzaam bovenwerk en een versterkte neus. Sommige trailschoenen bevatten bovendien een harde plaat in de tussenzool, waar je voet ook van onderaf beschermd is tegen scherpe stenen die op het pad kunnen liggen.

Minder demping

Hardloopschoenen zijn over het algemeen uitgerust met goede demping om de impact van de voetlanding op te vangen. Dat is gunstig, maar bij trailrunning minder van belang. De natuurlijke ondergrond waar je overheen loopt is zachter en de impact van de landing is daardoor lager dan op verharde wegen. Met minder demping heb je bovendien een beter contactgevoel met de grond, waardoor je je makkelijker voortbeweegt over technisch uitdagend en oneffen terrein.

Stevig of flexibel

De stabiliteit en flexibiliteit van trailschoenen varieert. Hierbij kun je zelf bepalen wat jouw voorkeur heeft. Een stevige, stugge schoen geeft meer stabiliteit en ondersteuning – dat komt bijvoorbeeld van pas als je veel steile klimmen en afdalingen doet. Vind je het contactgevoel met de ondergrond juist belangrijk, dan is een flexibele zool die meebeweegt een goede keuze.

Droog of nat

Ben je van plan om veel in droge, warme omstandigheden te lopen? Dan is een Mesh bovenwerk fijn vanwege het luchtdoorlatend en zweetafvoerend vermogen. Loop je juist over natte ondergronden of in gebieden met kans op regen en sneeuw? Kies dan voor een bovenwerk van waterafstotend materiaal zoals Gore-Tex.

Hardloopschoenen Trailrun