Waar let je op bij het kopen van trailrunschoenen?

Woensdag, 27 december 2017
Waar let je op bij het kopen van trailrunschoenen?
Trailrunning wordt steeds populairder. Ook in de winter staan er nu veel trailrun evenementen op de hardloopkalender. Als je gaat trailrunnen is het goed om even naar je materiaal te kijken en dan vooral naar je schoenen, want met speciale trailrunschoenen ben je in het voordeel.

Trailrunschoenen zijn er in allerlei soorten, want voor iedere ondergrond of trailsoort bestaat wel een type schoen. Het is door die ruime keuze verstandig naar een speciaalzaak te gaan en daar met jouw wensen een schoen aan te laten meten. Verder kun je ook op onderstaande letten:

Profiel van de schoen

Het is belangrijk dat je bedenkt op welke ondergrond je de schoen het merendeel van de tijd gaat gebruiken. Modder, sneeuw, rotsen of een combinatie van deze soorten ondergrond? Voor elk terrein bestaat er een specialistische schoen. Zeker bij veel regen waardoor het parcours blubberig is, kun je wel wat extra grip gebruik om niet teveel weg te glijden. Een schoen met veel grip heeft wel vaak wat ingeleverd op comfort, wat weer een nadeel is bij de langere trails.

Stabiliteit/flexibiliteit

Trails kenmerken zich door het afwisselende karakter van landschap en ondergrond. Iedere stap is anders en goede ondersteuning van voeten en enkels is vaak zeer welkom, zeker bij korte afdalingen waarbij er veel druk op je voeten en enkels komt. Aan de andere kant is het juist ‘lekker’ veel contact te houden met de ondergrond en goed te voelen waar je over heen loopt. Juist ook bij het afdalen is een stukje souplesse belangrijk en is een te stijve schoen irritant.

Bovenwerk van de schoen

Voor het bovenwerk van de schoen zijn twee opties: Gore-tex of Mesh. Gore-tex is waterafstotend en heeft een redelijk ademend vermogen. Mesh is niet waterdicht maar heeft wel een hoog ademend vermogen. Over het algemeen is een Gore-tex schoen voor hardlopen wat minder geschikt door het matige ademende vermogen wat vaak zweterige voeten en kans op blaren oplevert. Daarbij kan water wat erin komt als je bijvoorbeeld door een beekje stapt er moeilijk weer uit. Maar als je heel lang loopt op natte ondergrond, dus veel hoog gras, veel plassen, zachte sneeuw, dan kan het toch prettiger zijn om Gore-tex -schoenen te dragen. Bij het lopen van trails in droger en warm weer is Mesh juist aan te bevelen.

Gewicht

Het gewicht van de schoen wordt pas belangrijker als je snelheid als uitdaging ziet. Een comfortabele stabiele Gore-tex trailschoen en een meer minimalistischer schoen kunnen al snel een paar honderd gram van elkaar schelen. Voor snellere lopers is het dus de moeite waard zich hierop te oriënteren. Maar bedenk wel: hoe lichter de schoen, hoe minder ondersteuning. Iets zwaardere lopers kunnen beter kiezen voor iets meer comfort om de kans op blessures te verkleinen.

Komende maand al je trailschoenen aantrekken? Kijk op de Hardloopkalender voor een trail bij jou in de buurt.

Bron: SportartsSteunebrink.nl

Trailrun Hardloopschoenen