Schoenen: de basis

Zaterdag, 11 april 2020
Schoenen: de basis
Hardlopen op goede schoenen verkleint de kans op blessures. Omgedraaid: een slechte hardloopschoen kan er voor zorgen dat jij nooit meer hardloopt. Investeer dus in de juiste hardloopschoen.

Professionals

Het geldt voor hardloopkleding maar nog meer voor hardloopschoenen: laat je adviseren door een professional in een hardloopspeciaalzaak. Maak gebruik van de kennis, ervaring en meetinstrumenten van de echte professionals. Het is een investering die zich dubbel en dwars uitbetaald: namelijk in lekker, lang lopen.

Oude schoenen mee

Neem een paar oude sportschoenen mee wanneer je nieuwe hardloopschoenen koopt. Op basis van het slijtagepatroon van jouw schoen kan de expert in de winkel je nog beter adviseren.

Schokken opvangen

Eén van de aspecten waar de expert in de winkel naar kijkt is jouw pronatiepatroon. Het is van belang dat je lichaam de schokken tijdens het hardlopen goed opvangt. Pronatie is de manier waarop jouw voet tijdens het lopen naar binnen kantelt, waardoor je onderbeen de schokken opvangt. Iedere loper proneert, de één meer dan de ander. Afhankelijk van hoe en hoeveel jij dit doet, bepaalt onder andere het type schoen dat het beste bij jou past.

Kleur

Tegenwoordig zijn hardloopschoenen zo mooi, dat je ze ook in je vrijetijd wilt dragen. Maar laat je niet verleiden tot een bepaalde kleur of model. Ga voor de hardloopschoen die het beste zit en die de expert jou adviseert.

Hoelang?

Je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen, maar er komt een moment dat je zo’n 700 kilometer op je schoenen hebt afgelegd. Bij twee rondes van zo’n 6,5 kilometer per week zit je daar na een jaar al aan. Geweldig idee toch?! Dat is wel het moment dat je toe bent aan nieuwe schoenen. Want na deze afstand vermindert de demping of verdwijnt deze helemaal. Mocht het niet zo’n vaart lopen met jouw wekelijkse rondjes, of heb je oude hardloopschoenen al drie jaar of langer in de kast staan: ook dan is de demping uit je schoenen verdwenen. Het rubber in de zool verhard na verloop van tijd.

Hardloopschoenen Beginnen met hardlopen 5 kilometer