Motiverende beats goed voor je prestaties

Woensdag, 22 mei 2019
Motiverende beats goed voor je prestaties
Je kunt je hardloopprestaties verbeteren door naar muziek te luisteren tijdens het lopen. Maar dan moet je wel naar de juiste muziek luisteren. De liedjes op je hardloop-playlist moeten motiverend zijn én een constante beat hebben die past bij jouw pasfrequentie. Op die manier wordt je cadans regelmatiger, loop je efficiënter en uiteindelijk word je dan sneller.

Cadans = pasfrequentie

Cadans, ofwel je pasfrequentie, is het aantal passen per minuut. Jouw pasfrequentie is het uitgangspunt voor de muziek waar je het best op loopt. Maar voordat je op zoek gaat naar lekkere loopmuziek, stel je zelf eerst de vraag: is mijn pasfrequentie inderdaad de juiste? Uiteraard hangt jouw ideale pasfrequentie onder andere af van je doel en persoonlijke omstandigheden. Twijfel je of je pasfrequentie goed is? Een professionele hardlooptrainer van een club [link clubzoeker?] kan je hierbij helpen.

Hoge pasfrequentie

Veel mensen lopen in een te lage pasfrequentie. Een hoge pasfrequentie is om verschillende redenen goed. Allereerst: tijdens het lopen gebruik je, je spieren en bouw je kortdurend energie in je spieren en pezen op. Deze energie komt vrij zodra je je voeten optilt. Om van de energie gebruik te maken, moet je snel je voet weer optillen. Een tweede voordeel van een hoge pasfrequentie: hierdoor maak je automatisch kortere passen en landt je voet beter onder het zwaartepunt van je lichaam. Waardoor je automatisch met gebogen knie op je middenvoet landt.

Bepaal jouw cadans

De meeste lopers hebben zelf geen elektronische apparatuur om hun cadans te bepalen. Professionele hardloopclubs hebben deze vaak wel. Wil jij zelf je cadans bepalen? Tel dan gedurende een loopje een aantal keer je passen per minuut en neem daarvan dan het gemiddelde. Als je weet hoeveel stappen je per minuut zet, kun je hier de juiste muziek bij zoeken. Dus als jij 160 stappen per minuut zet, zoek dan muziek met datzelfde aantal beats per minuut. Door naar de juiste muziek te luisteren tijdens het hardlopen, is het makkelijker om de juiste pasfrequentie en dus het juiste ritme aan te houden.

Apps