De 5 beste muziekapps

Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 7 september 2020
De 5 beste muziekapps

De voordelen van hardlopen met muziek zijn inmiddels bij bijna iedereen wel bekend. Appmakers hebben hier handig op ingespeeld want de lijst met hardloopapps en muziekapps is bijna eindeloos. Een keuze maken kan lastig zijn. Hoe weet je welke app(s) je het beste kunt gebruiken als je tijdens het hardlopen naar muziek wil luisteren? Wij zetten de vijf beste apps (in willekeurige volgorde) op een rijtje.

Spotify & RunBeat

De meest gebruikte muziekapp is waarschijnlijk Spotify. Met Spotify kun je zelf muzieklijsten samenstellen of bestaande lijsten downloaden. Wil je graag dat het tempo van de muziek overeenkomt met het tempo dat je loopt? Let dan op het aantal beats per minuut (BPM). Weet je niet goed welke nummers je moet selecteren? De app RunBeat helpt je bij het uitkiezen van de juiste muziek. Deze app koppel je aan je Spotify Premium account, waardoor al jouw muziek en afspeellijsten worden overgenomen. Van tevoren kun je zelf het gewenste aantal BPM selecteren of de app vragen de muziek af te stemmen op het tempo dat je loopt.

RockMyRun

RockMyRun is een zeer veelzijdige hardloopapp met veel opties. Met de app heb je toegang tot voor-gemixte afspeellijsten van diverse bekende DJ's die je kunt selecteren op genre en BPM. Met de ingebouwde accelerometer van je telefoon berekent de app het aantal stappen dat je per minuut zet. Daardoor kun je muziek afspelen met het juiste aantal beats per minuut (BPM). Het is wel belangrijk dat je voor het lopen de liedjes downloadt die je wil horen, want anders ga je misschien heel snel over je databundel heen. RockMyRun heeft een gratis proefversie, maar als je toegang tot alle functies wil hebben, moet je de Rockstar upgrade aanschaffen.

Metronome Beats

Een vreemde eend in de bijt, maar Metronome Beats kan wel degelijk een geschikte muziekapp zijn tijdens het hardlopen. Uit Nederlands onderzoek blijkt namelijk dat de nummers die je luistert tijdens het sporten onder meer een duidelijke en constante beat moeten hebben. En dat is waar de app Metronome Beats voor is! Het simuleert namelijk het geluid van een oude metronoom. Dus als jij 180 stappen per minuut wil zetten, kun je de app op 180 beats per minuut instellen en hoor je piepjes op het moment dat je voet de grond moet raken. Met Metronome Beats kun je dus eenvoudig je pasfrequentie verbeteren en de app is uitermate geschikt voor mensen die geen muziek willen luisteren tijdens het hardlopen, maar wel het juiste pastempo willen hebben.

PaceDJ

PaceDJ lijkt een beetje op RockMyRun. Wat deze app anders maakt, is dat je je eigen muziekcollectie gebruikt. PaceDJ scant de nummers die op je telefoon staan en berekent de beats per minuut (BPM). Daarna geef je zelf het aantal BPM aan of PaceDJ meet tijdens het wandelen of hardlopen je snelheid aan de hand van de bewegingssensor en kiest de bijpassende nummers. Een ander voordeel is dat je er met de betaalde versie van de app voor kunt kiezen de muziek te laten oplopen naar een hoger tempo en tegen het einde van je loop weer rustig kunt afbouwen naar een lager aantal BPM. Er zijn ook intervalprogramma’s waarbij je wisselt in tempo en de muziek zich ook aanpast.

AudioFuel Running Music

Deze app wijkt iets af van de andere in dit lijstje. AudioFuel Running Music is eigenlijk een muziekapp en hardloopapp (zoals Runkeeper en Nike+) ineen. Het is wel sterk aan te raden direct de betaalde versie aan te schaffen want de gratis versie heeft maar weinig opties. Voor 0,89 cent per week krijg je 14 verschillende mixes, afgestemd op diverse doelen. Jij kiest het gewenste programma, bijvoorbeeld Low voor wandelen en joggen of High om snel hard te lopen. Je kunt ook kiezen voor sessies op basis van tijd en intervaltraining. De app gebruikt de gps-ontvanger in de iPhone om je tijd, afstand, snelheid en calorieën te tellen. Wat AudioFuel Running Music onderscheidt van de andere apps is dat je onderweg online coaching krijgt. Je hebt je eigen personal trainer bij je die je motiveert. Bovendien: als je een bepaalde muziekmix 25 keer beluistert, mag je die behouden, ongeacht of je Premium-gebruiker bent.

Apps
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.