Moet je hardloopschoenen afwisselen?

In samenwerking met ASICS
Lysanne
Lysanne Wilkens Vrijdag, 24 april 2020
Moet je hardloopschoenen afwisselen?
Dat je lichaam af en toe rust nodig heeft, is niets nieuws. Maar wist je dat je hardloopschoenen ook moeten ‘bijkomen’ van een training? Wanneer je regelmatig loopt, is het dus een goed idee om meerdere paren hardloopschoenen af te wisselen.

Sommige hardlopers bezitten een uitgebreide schoenencollectie, anderen blijven trouw aan een specifiek paar. Loop je vaker dan drie keer in de week? Dan is het verstandig om in ieder geval over twee paar hardloopschoenen te beschikken, zodat je kunt afwisselen.

Langere levensduur

Je hardloopschoenen bestaan uit een bijzonder staaltje techniek. Tijdens een training wordt bij iedere stap de demping samengedrukt. De demping in de tussenzolen heeft tijd nodig om na een training weer in de originele staat terug te keren. Het is daarom af te raden om binnen 24 uur opnieuw dezelfde schoenen aan te trekken. Door af te wisselen met meerdere paren hardloopschoenen kun je de levensduur van je schoenen verlengen. De slijtage van je schoenen neemt namelijk progressief toe en dit proces wordt vertraagd door je schoenen tussen trainingen voldoende tijd te geven om te herstellen.

Afwisseling in belasting

Het afwisselen van hardloopschoenen is niet alleen in het belang van je schoenen. Ook je lichaam heeft hier baat bij. Je looppatroon zal op een ander paar hardloopschoenen namelijk net wat anders zijn, waardoor je lichaam op een andere manier wordt belast. De kans dat blessures ontstaan is hierdoor kleiner.

Trainingsvoordeel

Daarnaast kun je training technisch voordeel halen uit het afwisselen van hardloopschoenen. Verschillende soorten trainingen vragen namelijk om verschillende soorten schoenen. Bij een lange duurloop kun je het beste kiezen voor een schoen met veel demping, terwijl je bij een intervaltraining beter voor een lichte, reactieve schoen kunt gaan. Wanneer je veel in het bos loopt, zou je een trailschoen kunnen overwegen. Kies dus voor een ander model dan je huidige paar hardloopschoenen om optimaal te profiteren.

Wanneer je één of twee keer per week loopt, is het niet noodzakelijk om je hardloopschoenen af te wisselen. Een dag rust tussen je looptrainingen is voor je schoenen voldoende om weer in de originele staat terug te keren.

Toe aan een extra set hardloopschoenen? Kijk op ASICS.com voor aanvullend advies.

Hardloopschoenen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo ASICS
In samenwerking met

ASICS

Als groot sportmerk heeft ASICS het doel om de loop- en wandelsport te stimuleren en hardlopers zo goed als mogelijk te ondersteunen. ASICS hecht veel belang aan de gezondheid van de mens. Zo luidt ook de slogan van ASICS: Anima Sana In Corpore Sano: "Een gezonde geest in een gezond lichaam".