Lichte schoenen met voldoende demping: kan dat?

Dinsdag, 5 juli 2016
Lichte schoenen met voldoende demping: kan dat?
Hardloopschoenen zijn gemiddeld na 1000 kilometer echt op. Sommige lopers verslijten hun schoenen al na 600 kilometer. Dat verschilt ook per loper: je loopstijl, je gewicht en de ondergrond waarop je loopt zijn allemaal van invloed op de slijtage van je schoenen. Wacht in elk geval niet te lang met de aanschaf van nieuwe schoenen, want wat je aan de buitenkant niet ziet is dat het dempend vermogen van de tussenzool afneemt.

De hippe schoen waar jij zo fijn kilometers op maakt is veel meer dan een felgekleurde slof met veters. Misschien wel het belangrijkste van je schoen zie je niet: in de zool zitten allerlei technologieën die zorgen voor een goede schokabsorptie. Dat is belangrijk, want elke keer als je voet op het asfalt neerkomt, drukt je hele gewicht op je schoen. De demping in je schoen zorgt dat de schokken worden opgevangen. Als je je hardloopschoenen een jaar of langer ongebruikt in de kast hebt laten liggen, wordt de demping ook drastisch minder doordat het materiaal in de zool dan uitgedroogd raakt.

Kiezen: demping of snelheid?

De demping van je schoenen is extra belangrijk als je blessuregevoelig bent. Laat je dan goed adviseren in een hardloopspeciaalzaak om de kans op blessures aan je voeten, knieën en dergelijke te beperken. Zeker als je voeten proneren (doorzakken) is de demping in je schoenen belangrijk. Omdat schoenen met veel demping vaak meer materiaal in de tussenzool hebben voor de schokabsorptie kom je voor het rek in de winkel al snel uit bij de wat ‘zwaardere’ schoenen. Voor hardlopers met zwakkere voeten zijn lichtere wedstrijdschoenen vaak geen optie. Het was lange tijd kiezen tussen demping enerzijds en gewicht en snelheid anderzijds.

‘Voor de loper die geen compromissen wil sluiten’

Toch komen er steeds meer lichte schoenen op de markt die evengoed genoeg demping bieden. Onlangs presenteerde ASICS bijvoorbeeld de DynaFlyte, voor ‘de loper die geen compromissen wil sluiten’. Deze schoen is met zijn luttele 270 gram* een echte lichtgewicht. Ondanks zijn lichte gewicht biedt de schoen toch het comfort van de zogenaamde ‘cushioning’, dankzij het innovatieve tussenzoolmateriaal dat voor constante demping zorgt.

Dempingtechnologie in de tussenzool

Het geheim van de DynaFlyte zit ook in die ‘cushioning’. De demping in deze schoen is van hetzelfde niveau als de comfortabele GEL-Nimbus 17, alleen is de DynaFlyte veel lichter. In de tussenzool zit over de hele lengte de speciale FlyteFoam dempingtechnologie van ASICS. Dit met organische vezels versterkte materiaal is 55 % lichter dan wat standaard is in de industrie. Hiermee claimt het schoenenmerk demping die noodzakelijk is voor lange afstanden en dagelijks gebruik. De DynaFlyte is een echt Japans product, waarin drie jaar ontwikkeling, onderzoek en tests op het ASICS Institute of Sport Science in Kobe zitten.

MetaRun betaalbaar

Met de DynaFlyte wordt de FlyteFoam technologie die eerder in de ASICS MetaRun (adviesprijs € 250) werd gepresenteerd, ook voor de loper met een kleinere portemonnee betaalbaar. De DynaFlyte is namelijk verkrijgbaar voor € 160.

* Dit is het gewicht van de herenschoen in maat US 9 (42,5).

Meer informatie op: http://www.asics.com/nl/nl-nl/dynaflyte

Foto's: ASICS

Hardloopschoenen