Kan iedereen hardlopen?

In samenwerking met Running Coach
Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 24 februari 2025
Kan iedereen hardlopen?

Wekelijks beginnen vele honderden mensen, jong en oud, met hardlopen. Ze trekken de stoute schoenen aan en gaan naar buiten voor een bescheiden aantal minuutjes dribbelen: de opmaat van vele tientallen jaren hardloopplezier. Ook lopers die schijnbaar moeiteloos halve marathons uitlopen, zijn ooit begonnen met stukjes van 100 en 200 meter. Maar kan iedereen zomaar beginnen met hardlopen?

Je begint met sporten omdat het goed is voor je lichamelijke gezondheid, om af te vallen, of om jouw eigen sportieve grenzen te verleggen. Ook je geestelijke gezondheid is gebaat bij regelmatig - en bij voorkeur enigszins intensief - bewegen. Het voordeel van hardlopen? Je kunt het op elk gewenst tijdstip doen, op iedere locatie en het is laagdrempelig om mee te beginnen. Het is daarnaast een van de meest effectieve manieren om je conditie te verbeteren en om calorieën te verbranden. Dus, waar wacht je nog op?!

Voor je begint

Heb je (aanzienlijk) overgewicht, gezondheidsklachten, of komen er in je familie hartklachten voor? Breng dan in elk geval je huisarts op de hoogte van je voornemen met hardlopen te beginnen. Hij of zij kan je vertellen of het raadzaam is eerst een inspanningstest te doen, of dat je verantwoord kunt beginnen met hardlopen.

Stel een doel

Maak je eerste doelen niet te groot. Fantaseer er rustig op los, over meedoen aan de Zevenheuvelenloop of de marathon van New York – maar voor je motivatie kun je beter kiezen voor kleine, haalbare doelen. Een kwartier hardlopen zonder te stoppen bijvoorbeeld. Of een maand lang elke week drie keer hardlopen. Schrijf je maar vast in voor een recreatieve loop van drie of vijf kilometer die over drie maanden plaatsvindt. En laat je begeleiden door de Running Coach app. Dan weet je zeker dat je verantwoord en effectief traint.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Ook al is hardlopen een individuele sport, veel lopers beoefenen hem met één of meer loopmaatjes, een loopgroep of bij een atletiekvereniging. Samen lopen kan goed zijn om elkaar te motiveren, maar als beginnend loper is de valkuil dat je je te veel op anderen richt en sneller of langer loopt dan goed voor je is. Kies altijd je eigen tempo en stop als je het lang genoeg vindt. Ga niet te ver uit je comfortzone en schroom niet om wandelpauzes in te lassen als je buiten adem dreigt te raken. Probeer vooral jezelf te verbeteren. En houd je vooruitgang bij, dat motiveert!

Wees geduldig

Beginnen met hardlopen is een investering die zich niet binnen enkele dagen of weken uitbetaalt. Het vraagt doorzettingsvermogen en geduld. Het kan vele weken duren tot het hardlopen wat makkelijker gaat en je benen ‘snappen’ wat de bedoeling is. Maar als je blijft doorzetten, krijg je vanzelf de smaak te pakken. Dat voldane gevoel waarmee je thuiskomt, de runner’s high die je ervaart tijdens het lopen – op een gegeven moment kun je niet meer zonder.

Stel je vraag aan de Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

Logo Running Coach
In samenwerking met

Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.