Job Pennekamp: 'Nooit meer bananen'

Bert Pessink Vrijdag, 18 oktober 2019
Job Pennekamp: 'Nooit meer bananen'
De komende tijd staat in het teken van de najaar marathons zoals Amsterdam maar ook New York. Duizenden deelnemers gaan de strijd aan met het 42 kilometer lange avontuur. Schrijver, fanatiek hardloper en coach Job Pennekamp stortte in 2013 tijdens zijn eerste marathon na 39 kilometer midden in het Vondelpark in elkaar en werd met 42 graden koorts afgevoerd naar het ziekenhuis. 4 jaar later voltooide hij de afstand wel in 3.14.41. Na deze geslaagde en leerzame poging schreef Pennekamp het boek ‘Nooit meer bananen’.

“Ik heb dit boek, dat inmiddels al toe is aan haar derde druk, geschreven omdat ik het belangrijk vind om mijn verhaal te delen. Door beide marathons uitgebreid te beschrijven, laat ik beide kanten van de medaille zien. Aan de ene kant is het een waarschuwing voor andere marathonlopers, zodat ze niet dezelfde fouten maken als ik bij mijn eerste poging. Aan de andere kant lees je kilometer voor kilometer hoe ik mijn tweede marathon heb beleefd, zodat lezers precies weten wat ze kunnen verwachten. Een marathon moet je niet onderschatten, je moet goed en op alles voorbereid zijn. Naast training en het weer zijn drinken, slaap en taperen ook heel belangrijk. Bij mijn eerste marathon was het bijvoorbeeld ’s morgens 8 graden en om 12 uur al 20 graden. Vragen over kleding, maar ook ‘hoe ver ga ik in mijn langste duurloop?’ komen voorbij.”

Het boek van 210 pagina’s leest makkelijk en voert de lezer van start tot finish en kilometer voor kilometer over het parcours van de Amsterdam Marathon die onverbiddelijk, maar aan de finish ook euforisch kan zijn. ‘Nooit meer bananen’ is naast een meeslepend verhaal volgens Pennekamp ook een boek vol hardlooptips.


Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.