Hoe vind je een schoen die past bij jouw loopstijl?

Donderdag, 19 mei 2022
Hoe vind je een schoen die past bij jouw loopstijl?
© ASICS

Iedere loper is anders. Of het nu om lichamelijke kenmerken, de loopstijl of het hardloopdoel gaat. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij de keuze van je hardloopschoenen. Met de ASICS shoefinder® vind je de schoen die bij jou past.

Wat voor jou de beste hardloopschoen is, hangt met veel factoren samen. Het belangrijkste is dat een schoen past bij jouw manier van lopen en aansluit op jouw persoonlijke voorkeur voor pasvorm en comfort.

Ondersteuning

Loop je graag lange afstanden? Hoe meer kilometers je aflegt, hoe groter je behoefte aan comfort, stabiliteit en demping waarschijnlijk is. Meer demping in de hiel zorgt voor een betere schokabsorptie bij de landing. Zo verminder je de impact van het lopen op je lichaam, waardoor je langere tijd zonder problemen vooruit kunt.

Snelheid

Veel demping zorgt voor een zachte landing, maar vermindert ook je reactiviteit. Bij lange, rustige trainingen is dat niet erg. Ben je echter op zoek naar snelheid, dan past een lichte, responsieve hardloopschoen beter bij jouw doel. Daardoor verbruik je minder energie. Ben je gewend aan veel ondersteuning en stabiliteit, wees dan voorzichtig met de overstap op lichtgewicht schoenen. Minder ondersteuning, betekent dat je voetspieren zwaarder worden belast.

Landing

Ben je een loper die vooral op de hak landt? Dan ben je gebaat bij meer demping in de hiel. Dit vangt de schokken op tijdens de landing en zorgt dat je jouw voet goed afrolt bij het afzetten van de grond. Land je juist op je voervoet of middenvoet? Dan loop je waarschijnlijk comfortabeler met een schoen waarbij de ‘heel drop’ (het verschil in hoogte tussen de hak en de voorvoet) minder groot is.

Pronatiepatroon

Pronatie is de manier waarop je voet kantelt tijdens de landing, om de schokken op te vangen van het hardlopen. Bij een neutraal pronatiepatroon land je op de buitenkant van je hiel en rol je jouw voet af naar je grote teen. Onderpronatie betekent dat je voet niet veel kantelt, waardoor de schokken minder goed verdeeld worden en demping in je hardloopschoen extra belangrijk is. Bij overpronatie kantelt je voet juist veel en kun je extra ondersteuning en stabiliteit gebruiken.

Kleding Looptechniek