Hoe onderhoud je hardloopschoenen?

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 12 november 2020
Hoe onderhoud je hardloopschoenen?

Hardlopen door de frisse buitenlucht is heerlijk. Maar daar horen af en toe ook plassen en blubber bij. Zodra je nat en vies terugkomt, kun je gelukkig gelijk onder de douche springen en je hardloopkleding in de wasmachine gooien. Vergeet je hardloopschoenen echter niet! Vuil en water dat in je schoenen trekt, kan de levensduur van je schoenen aanzienlijk verkorten. Met een beetje liefde en aandacht gaan je hardloopschoenen langer mee.

1. Grote-binnen-beurt

Zweet en diepe plassen of harde regenbuien zorgen dat ook de binnenkant van je schoenen nat wordt. Lucht je schoenen in ieder geval na elke training. Zet ze voordat je ze opbergt bijvoorbeeld even op een frisse plek zoals de tuin of het balkon. Maar een grote-binnen-beurt mag ook niet ontbreken, zeker in de winter. Haal de voering of de inlegzool uit je schoen en was deze afzonderlijk in een simpel sopje met water en wat zeep. Veters kun je in de wasmachine wassen, of eventueel vervangen als ze er echt niet meer uitzien. Zo ruiken je schoenen snel weer fris en zien ze er stralend uit.

2. Zure regen

Wist je dat de zuren die in regen zitten een chemische reactie geven met de dempzool van je hardloopschoenen? Hierdoor worden deze sneller aangetast en kan de demping van de schoen verminderen. Als je graag in de bossen loopt, slijten de dempzool extra snel aangezien de bosgrond vaak vochtig is. Simpele oplossing: je schoenen even met een oude afwasborstel schoon borstelen onder de warme kraan.

3. Snelle-buiten-beurt

Smaken verschillen. De ene loper is blij dat het gloednieuwe van de schoenen af is na een winters rondje, de ander baalt van die vlekken. Behoor jij tot de laatste groep? Verwijder vuil zoals modder, zand en grind dan met een oude tandenborstel of nagelborsteltje, wat warm water en zachte, ontvettende zeep. Hiermee verwijder je het meeste vuil en glimmen je schoenen weer bij je volgende rondje. Stop je hardloopschoenen niet in de wasmachine, daardoor kunnen gelijmde onderdelen loslaten en kan de zool uitdrogen.

4. Natte schoenen drogen

Flink nat geworden? Droog je schoenen niet op of bij een verwarming. Het lijkt misschien een goed idee, maar de directe warmte verandert de vorm van je schoenen. Bovendien kan het de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten, waardoor een stabiliteitsprobleem kan ontstaan. Het beste kun je jouw natte hardloopschoenen drogen door ze ouderwets vol te proppen met kranten. Dat zorgt ervoor dat het ergste vocht eruit trekt. Zijn ze niet droog voor je volgende training? Knoop tip 5 dan goed in je oren.

5. Wissel af

Een tweede paar hardloopschoenen is géén overbodige luxe. Ook je schoenen hebben af en toe baat bij een dagje rust. De demping in de tussenzolen heeft tijd nodig om na een training weer in de originele staat terug te keren. Het is daarom af te raden om binnen 24 uur opnieuw dezelfde schoenen aan te trekken. Een extra paar hardloopschoenen geeft je bovendien de gelegenheid om je andere paar te laten luchten of drogen, zodat je schoenen weer fris zijn wanneer je ze nodig hebt.

6. Eerste hulp bij gras- en bloedvlekken

Blaren of eigenwijze teennagels? Dat geeft lelijke bloedvlekken en ziet er onfris uit. Een sterke vlekkenoplosser voor je kleding, zoals Vanish Oxi Action, doet ook wonderen voor je schoenen. Spoel eerst het meeste bloed eruit onder de koude kraan. Volg daarna tip 1 en 4. Heb je je laten gaan op een grasveldje? Probeer dan Dr. Beckmann Vlekkenduivel Gras, de naam zegt genoeg.

Hardloopschoenen Kleding
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.