Hoe nuttig zijn compressiekousen bij het hardlopen?

In samenwerking met Herzog Medical
Woensdag, 8 september 2021
Hoe nuttig zijn compressiekousen bij het hardlopen?

Sommige hardlopers zweren erbij, anderen moeten er niets van weten: compressiekousen. Inderdaad, die opvallende lange kousen waar je menig atleet in voorbij ziet razen. Hoe nuttig zijn compressiekousen? Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft recent onderzoek gedaan naar het effect van Herzog PRO Sport Compressiekousen. De resultaten lijken veelbelovend.

Vanuit het UMC is er een onderzoek uitgevoerd naar het effect van Herzog Sport Compressiekousen. Daarbij zijn de gebruikservaringen van 512 atleten beoordeeld waarbij o.a. het blessurepatroon en de sporthistorie van deze sporters in beeld werd gebracht. Van de deelnemende atleten was 88 procent duursporter, waarvan 85 procent hardloper. Van de atleten die deelnamen aan het onderzoek, blijkt dat bijna 90 procent sinds het dragen van de Herzog PRO Sport compressiekousen niet meer te maken kreeg met terugkerende blessureklachten. Ook zegt 80 procent van de gebruikers sneller te herstellen en geeft 70 procent aan dat zij een verbetering in hun sportprestaties signaleerden. Veelbelovend dus!

Hoe werkt het?

Herzog compressiekousen zijn slim ontworpen: rond de enkel is de compressie het hoogst, waarbij de compressie richting de knie geleidelijk afneemt. Daardoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd. Zo herstel je beter na een training en zal spierpijn verminderen. Ook zorgen compressiekousen voor een verminderde schokbelasting doordat je kuitspieren in een compressiekous compact bij elkaar worden gehouden. Dat vermindert de zijwaartse schudbelasting van de kuitspier en zorgt voor minder trekkrachten aan de achillespezen en het scheenbeenvlies.

Wat maakt Herzog kousen uniek?

De compressiekousen van Herzog zijn beduidend anders dan die van andere aanbieders. Bij Herzog houden ze er namelijk rekening mee dat elke hardloper uniek is. Iedere loper heeft immers andere kuitcontouren: een sprinter van 1,80m heeft een andere bouw dan een pezige marathonloopster van 1,65m. Herzog Medical werkt daarom met een innovatief maatsysteem waarbij het been op 6 punten wordt opgemeten. Op die manier ben je altijd zeker van het juiste compressieniveau.

Wanneer draag je ze?

Herzog compressiekousen kun je zowel tijdens als na het hardlopen gebruiken. Veruit de meeste hardlopers dragen compressiekousen met het oog op blessurepreventie. Met name wanneer lopers in het verleden last hebben gehad van een blessure, worden compressiekousen ingezet om ervoor te zorgen dat de blessure niet terugkeert.

Naast blessurepreventie, blijkt dat fanatieke sporters compressiekousen ook gebruiken om aanwezige pijntjes te verminderen en het herstel te bevorderen. Tevens blijkt uit het UMC onderzoek dat langeafstandslopers die altijd met Herzog kousen trainen veel minder vaak last hebben van blessures aan het scheenbeen, de kuiten en achillespezen.

Wat merk je?

Het dragen van compressiekousen verbetert niet direct je prestaties. Maar doordat je beter herstelt, ben je weer fit voor je volgende training. Bovendien is de kans is groot dat je minder last hebt van blessures door het dragen van compressiekousen. Last van je schenen, kuiten of achillespezen? Dan kan het zeker lonen om te trainen met compressiekousen.

Wil jij graag de compressiekousen van Herzog zelf uitproberen? Als lid van hardlopen.nl krijg je zelfs 10% korting bij aanschaf van een paar compressiekousen! Kan jij niet wachten om ze te proberen? Bestel ze dan hier

Logo Herzog Medical
In samenwerking met

Herzog Medical

Prevent. Perform. Recover. Like a PRO
Zowel topatleten, sportbonden, fysiotherapeuten en sportartsen kiezen voor Herzog!