Getest: de Herzog PRO compressiekousen

In samenwerking met Herzog Medical
Bram van der Leij Vrijdag, 28 mei 2021
Getest: de Herzog PRO compressiekousen

Je lichaam krijgt een hoop te verduren tijdens het hardlopen. Sneller en beter herstellen klinkt dan ook als een droom voor de meeste hardlopers. En dit is precies wat de Herzog Sport Compressiekousen beloven! Herzog Sport Compressiekousen steunen en stimuleren je kuitspieren waardoor het herstelproces versneld wordt. Hardloper Bram van der Leij testte de Herzog PRO compressiekousen.

Je wilt compressie, dan krijg je compressie. Na een aantal verschillende andere merken, is dit mijn eerste paar Herzog compressiekousen. Doordat de maatvoering is opgebouwd uit maar liefst zes opgemeten punten, zijn de Herzog compressiekousen ‘zo goed als op maat gemaakt’. Dit merk je in het drukverloop: niet eerder droeg ik zulke strakke kousen. En dat merk je bij het aantrekken: het is even worstelen, maar je wordt er ook snel handiger in.

'De belofte is hoopgevend: minder blessures, sneller herstel.'

De compressiekousen zorgen voor druk en hebben een afnemend drukverloop vanaf beneden naar boven, dus van de enkel naar de knie. Dit zorgt ervoor dat het bloed als het ware richting het hart wordt geduwd. Hierdoor worden de afvalstoffen van je inspanning sneller afgevoerd, opgeschoond. Verder zorgt de compressie ervoor dat je onderbenen dusdanig zijn ingepakt dat schokbelasting wordt verminderd en spierschade wordt voorkomen. Neem mijn vertaling niet te letterlijk, op het internet vind je voldoende onderbouwing als je je erin wilt verdiepen.

Ondanks dat het aantrekken even een puzzel is (gelukkig is er een handige instructievideo), voel ik me tijdens het rennen zeker geen rollade. Onderweg ondervind ik er geen slecht of beperkend gevoel van; je vergeet dat je ze aan hebt. Maar tijdens het rennen merk ik ook niet per se de werkzame effecten - vertaald: ik ga niet sneller. Na afloop merk ik wel dat mijn onderbenen sneller herstellen dan zonder compressiekousen. Het blijft altijd gissen hoe een bepaalde training met of zonder kousen zou hebben geresulteerd in spierpijn, maar bij lange en zware trainingen kies ik door mijn ervaringen nu voor mét.

Ik ben een recreatieve loper en heb geen bijzonder blessureprofiel. Ik denk dat ik doorga voor gemiddeld. Ik kan prima een dagje - of twee - rust inplannen na een stevige training. Ik kan ook prima minder hard trainen. Toch: spierpijn is nooit aantrekkelijk en blessures of pijntjes hou ik liever weg. Voor mij zijn de compressiekousen dus een aanwinst in de kledingkast. Ik kan me voorstellen dat de prijs in vergelijking met een gewone sok afschrikt, maar ik bedacht me de figuurlijke prijs van een paar dagen stil moeten zitten door een blessure of pijntje. En… het ziet er best professioneel uit, toch?

Bram liep met de Herzog PRO compressiekousen. Benieuwd naar het volledige aanbod van Herzog Medical? Bekijk hier het productaanbod. Ben jij lid van hardlopen.nl? Dan ontvang je een unieke leden korting van Herzog Medical, log snel in en check de kortingscode!

Geschreven door

Bram van der Leij

Logo Herzog Medical
In samenwerking met

Herzog Medical

Prevent. Perform. Recover. Like a PRO
Zowel topatleten, sportbonden, fysiotherapeuten en sportartsen kiezen voor Herzog!