Hoe lang gaat een hardloopschoen mee?

Marloes Berghege
Marloes Berghege Vrijdag, 18 december 2020
Hoe lang gaat een hardloopschoen mee?
De juiste hardloopschoen is erg belangrijk. Het verkleint de kans op blessures en zorgt ervoor dat jij comfortabel kan blijven rennen. Een hardloopschoen gaat helaas niet een leven mee. De functionaliteit neemt met de tijd en het aantal kilometers af. Weet jij wanneer jouw hardloopschoen toe is aan vervanging? Wij geven je 4 punten waar je op moet letten.

1. Hoe vaak loop je hard?

Na ongeveer 700 kilometer op je hardloopschoenen zijn deze toe aan vervanging, omdat de demping vermindert of zelfs verdwijnt. 700 kilometer lijkt misschien ver en je kan je er wellicht niets bij voorstellen, maar bij 2 rondes van 6,5 kilometer per week zit je daar na een jaar al aan. Het gaat dus sneller dan je denkt. De 700 kilometer is echter een gemiddelde. Wanneer jij precies toe bent aan nieuwe schoenen is ook afhankelijk van je hardloopstijl, gewicht en de ondergrond waar je wekelijks op loopt. Let dus niet alleen op de afstand, maar ook op andere punten die je vertellen of je schoenen toe zijn aan vervanging.

2. Hoe lang heb je de schoenen al?

Al een behoorlijke tijd uit de flow en wil je nu weer volop beginnen? Zelfs al heb je nog niet veel op je hardloopschoenen gelopen, de demping gaat ook achteruit als je schoenen gewoon in de kast staan. Na verloop van tijd verhardt namelijk het rubber in de zool. Staan jouw hardloopschoenen al 3 jaar of langer in de kast? Weg ermee.

3. Hoe zien je schoenen eruit?

Kijk onder je hardloopschoenen naar de zolen. Hoe zien die eruit? Ziet het loopvlak er versleten en afgeschaafd uit? Tijd voor nieuwe schoenen. De zool gaat langer mee dan de demping, dus als de zool er versleten uitziet, dan is het aan te raden om niet door te rennen met deze schoenen en nieuwe aan te schaffen.

4. Heb je pijntjes?

Heb je de laatste tijd last van wat pijntjes hier en daar? Het kan een teken zijn dat je schoenen toe zijn aan vervanging. Misschien is bijvoorbeeld de demping vermindert. Bekijk sowieso bij pijntjes altijd je schoenen, want ook al zijn ze nog niet oud, misschien zijn ze wel verkeerd voor jouw voet en loopstijl. Neem ze mee naar een hardloopspeciaalzaak en laat een professional ernaar kijken.

Erachter gekomen dat je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt?

Koop niet zomaar hardloopschoenen online zonder iets te passen, maar laat je adviseren door een professional in een hardloopspeciaalzaak. Maak gebruik van hun kennis, ervaring en meetinstrumenten en vind zo jouw perfecte schoen. Vergeet niet je oude hardloopschoenen mee naar de winkel te nemen, want op basis van het slijtagepatroon van jouw schoen kan de expert in de winkel jou nog beter adviseren.

Toe aan een nieuwe set hardloopschoenen? Kijk op ASICS.com voor aanvullend advies.

Hardloopschoenen
Marloes Berghege
Geschreven door

Marloes Berghege

Marloes Berghege is freelance schrijver voor onder andere hardlopen.nl, &C, VIVA en is bezig met haar eerste feelgoodroman. Naast schrijven, loopt ze graag hard. In oktober 2018 is Marloes moeder geworden van Kiki. Momenteel werkt ze aan een hardloop comeback op de lange afstanden en hoopt ze volgend jaar weer aan de start van een marathon te staan.