Hardlopen met baby en buggy, waar let je op?

Dinsdag, 31 januari 2017
Hardlopen met baby en buggy, waar let je op?
Als hardlopende ouder moet je efficiënt omgaan met je tijd. Hardlopen met je baby in een kinderwagen kan dan een slimme oplossing zijn. Het is dan wel belangrijk dat je kinderwagen of buggy ook geschikt is mee te gaan hardlopen. Maar moet je op letten?

Hardlopen met een kinderwagen kan voor jou en je kind een leuk manier zijn om samen in de buitenlucht te zijn. Dan moet je wel zorgen dat het voortduwen van die kinderwagen niet al te veel extra energie vraagt. Niet elke kinderwagen is geschikt om achter te gaan hardlopen. Sommige fabrikanten raden het zelfs af om met hun buggy te gaan hardlopen. Natuurlijk springen andere merken juist weer in op de hardlooptrend met speciale hardloopbuggy's.

Wendbaar

Een buggy om mee te gaan hardlopen moet in ieder geval grote wielen hebben. Dit zorgt dat de wagen stabieler is, je wilt natuurlijk niet dat de wagen met je kind erin omvalt. Het voorste wiel moet vast te zetten zijn: zwenkwielen zijn in ieder geval af te raden omdat die alle kanten op gaan. Het is ook belangrijk dat de buggy flexibel en wendbaar is, omdat je anders in de bochten te veel kracht moet zetten.

Design

Bij de aanschaf van een hardloopbuggy is het goed om te kijken naar het design. Tijdens het hardlopen moet je met je benen het onderstel niet kunnen raken. Ook moet je achter de buggy zo'n houding kunnen aannemen dat je niet te veel voorover hoeft te buigen.

Veiligheid

Hardlopen met je kindje is leuk, maar het moet wel veilig gebeuren. Zorg daarom dat de baby goed beschermd kan zitten met stevige gordels. Let er bij de aanschaf op dat de duwstang niet glibberig wordt door zweet of regen, waardoor je de grip zou kunnen verliezen. Een polsband waarmee je de kinderwagen kunt tegenhouden als die op hol slaat is daarom een vereiste. Goede handremmen zijn natuurlijk ook een belangrijk veiligheidsvoorzorgsmaatregel.

Proberen

Veel kinderwagens mag je pas gebruiken voor kinderen van 6 maanden tot 1 jaar. Dat is wel goed om daar vooraf rekening mee te houden als je voor het eerst op pad gaat. Als je het gaat uitproberen is het goed om dat eerst op een asfalt fietspad te doen. Kies ook bij voorkeur eerst een route die je goed kent, dan ben je goed voorbereid op obstakels op de weg. Blijf wel alert op openslaande autodeuren, fietsen, honden en gaten in de weg.

Bron: Beterhardlopen.nl en Sante
Foto: Shutterstock