Hardloopzonnebril kopen: hier moet je op letten

Zaterdag, 11 juli 2020
Hardloopzonnebril kopen: hier moet je op letten
Tijdens een zomerse hardlooptraining kan het handig zijn om een zonnebril te dragen. Al was het maar om het felle licht van de zon te weren en te voorkomen dat je ogen gaan tranen vanwege de zomerse wind. Maar waar moet je op letten als je een hardloopzonnebril gaat kopen?

Voor je ogen is het als de zon volop schijnt, of als je tegen zonsondergang gaat trainen, vermoeiend om te lopen zonder bescherming. Het dragen van een zonnebril tijdens je training geeft je ogen rust. Schitteringen en reflecties vallen weg, zodat je niet je hele training met je ogen loopt te knipperen.

Hardloopzonnebrillen hebben vaak verwisselbare glazen. Zo kun je de kleur van je glazen afstemmen op de licht- en weersomstandigheden. Voordat je een hardloopzonnebril aanschaft, is het goed om te weten waar de verschillende kleuren glazen voor bedoeld zijn.

Donkere glazen

Zwarte en grijze brillenglazen zijn geschikt om te dragen bij fel zonlicht. Deze glazen geven geen of weinig kleurverandering. De kleuren die je onderweg ziet zijn vrij natuurlijk, maar wel minder intens. Bruine brillenglazen filteren vooral de kleur blauw. Een bril met deze kleur glazen kun je daarom goed dragen als je in de zomer langs het water gaat hardlopen.

Lichte glazen

Oranje of gele brillenglazen laten vrij veel licht door. Je kunt ze daarom beter niet dragen als de zon erg fel is. Is het bewolkt of nevelig weer, dan zijn deze kleuren juist heel geschikt. Ze geven een verhoogd contrast en dankzij deze kleuren zie je meer diepte. Tot slot zijn er ook nog hardloopbrillen met transparante glazen. Hoewel deze glazen al het licht doorlaten, beschermen ze je ogen wel tegen uv-straling, zomerse vliegjes, regen en wind

Meekleurende glazen

Nog een alternatief is een bril met glazen die meekleuren. Fotochromatische glazen passen zich automatisch aan de hoeveelheid licht in de omgeving aan, waardoor je altijd optimaal zicht hebt. Dat is vooral handig als je graag op verschillende tijdstippen traint. Is het buiten licht? Dan worden de glazen van je bril donkerder. Begint het al te schemeren? Dan laten ze juist meer licht door.

Materiaalkeuzes

Qua materiaal kun je het beste kiezen voor een bril met glazen van kunststof. Dit materiaal is lekker sterk en licht. Ook gepolariseerde glazen zijn een goede keus. Die zorgen ervoor dat je een beter zicht hebt, bijvoorbeeld bij schitteringen op een glad oppervlak. Sommige hardloopzonnebrillen hebben ook nog een anti-fog coating. Dat verkleint de kans dat je brillenglazen vanbinnen beslaan. Het montuur zelf moet vooral niet te zwaar zijn en goed op je neus blijven zitten.

Alle prijsklassen

Hardloopzonnebrillen zijn er in alle prijsklassen: van 20 tot 250 euro of meer. Kijk voordat je een bril koopt vooral goed naar je eigen situatie en bepaal hoeveel je wil investeren. Train je niet zo vaak als de zon volop schijnt? Dan kun je waarschijnlijk best toe met een wat goedkoper model. Train je juist heel regelmatig en ook het liefst wat langer? Dan heb je vast graag een bril die niet te zwaar is en goed op je neus blijft zitten en is het slim om er wat meer geld aan uit te geven.

Weer