Gear

Tijdens een zomerse hardlooptraining kan het handig zijn om een zonnebril te dragen. Al was het maar om het felle licht van de zon te weren en te voorkomen dat je ogen gaan tranen vanwege de zomerse wind. Maar waar moet je op letten als je een hardloopzonnebril gaat kopen?

Voor je ogen is het als de zon volop schijnt, of als je tegen zonsondergang gaat trainen, vermoeiend om te lopen zonder bescherming. Het dragen van een zonnebril tijdens je training geeft je ogen rust. Schitteringen en reflecties vallen weg, zodat je niet je hele training met je ogen loopt te knipperen.

Grijze glazen

Hardloopzonnebrillen hebben vaak verwisselbare glazen. Zo kun je de kleur van je glazen afstemmen op de licht- en weersomstandigheden. Zwarte en grijze brillenglazen bijvoorbeeld geven geen of weinig kleurverandering. De kleuren die je onderweg ziet zijn vrij natuurlijk, maar wel minder intens.

Bruin langs het water

Bruine brillenglazen filteren vooral de kleur blauw. Een bril met deze kleur glazen kun je daarom goed dragen als je in de zomer langs het water gaat hardlopen. Oranje of gele brillenglazen laten juist vrij veel licht door. Je kunt ze daarom beter niet dragen als de zon erg fel is. Wel geven ze een verhoogd contrast en zie je dankzij deze kleur meer diepte. Is het bewolkt of nevelig weer, dan zijn deze kleuren juist heel geschikt.

Meekleuren

Tot slot zijn er ook nog hardloopbrillen met transparante glazen. Die beschermen je ogen tegen uv-straling en ook tegen zomerse vliegjes, regen en wind. Deze glazen laten al het licht door. Nog een alternatief is een bril met glazen die meekleuren met de hoeveelheid licht. Die is vooral handig als je graag op verschillende tijdstippen traint. Is het buiten licht? Dan worden de glazen van je bril donkerder. Begint het al te schemeren? Dan laten ze juist meer licht door.

Beter zicht

Qua materiaal kun je het beste kiezen voor een bril met glazen van kunststof. Dit materiaal is lekker sterk. Ook gepolariseerde glazen zijn een goede keus. Die zorgen ervoor dat je een beter zicht hebt, bijvoorbeeld bij schitteringen op een glad oppervlak. Sommige hardloopzonnebrillen hebben ook nog een anti-fog coating. Die verkleint de kans dat je brillenglazen van binnen beslaan.

Alle prijsklassen

Hardloopzonnebrillen zijn er in alle prijsklassen: van 20 tot 250 euro of meer. Kijk voordat je een bril koopt vooral goed naar je eigen situatie. Train je niet zo vaak als de zon volop schijnt? Dan kun je waarschijnlijk best toe met een wat goedkoper model. Train je juist heel regelmatig en ook het liefst wat langer? Dan heb je vast graag een bril die niet te zwaar is en goed op je neus blijft zitten en is het slim om er wat meer geld aan uit te geven.

Bron: Onlinehardloper.nl

Foto: Shutterstock