9 x Hardlooproutes voor je trainingsrondje

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Vrijdag, 18 september 2020
9 x Hardlooproutes voor je trainingsrondje
Hardlopen over de bruggen van de binnenstad van Rotterdam? Jezelf uitdagen en de Cooper-test doen in Nieuwegein? Het is allemaal mogelijk. Langzamerhand komen er in Nederland steeds meer gemarkeerde hardlooproutes. Daarbij kun je kiezen voor een bepaalde afstand en volg je simpelweg de aangegeven route.

Hardlooproute Rotterdam (gecertificeerd)

Het populaire hardlooprondje over de bruggen van de binnenstad van Rotterdam met afstanden van 3,5 km, 5 km, 10 km en de halve marathon, (21,1 km). Je kunt de routes herkennen aan de markeringen in de kleuren groen (3,5km), geel (5km), oranje (10km) en rood (21km) op de trottoirs. De markeringen wijzen de looprichting en huidige gelopen afstand aan. Het hardloopparcours kent weinig tot geen onderbrekingen en begeleidt de lopers langs het water van de Maas. Onderweg zie je diverse mooie plekken van Rotterdam. De halve marathon-route beschikt over watertappunten op het Leuvehoofd en op de kop van de Wilhelminapier.

Kijk hier en bij Rotterdam Rent voor meer informatie.

Hardlooproute Alkmaar (gecertificeerd)

In Park Groene Voet (Alkmaar Noord) is een hardloopparcours van 2,5 kilometer uitgezet. Het parcours is officieel ingemeten en goedgekeurd door de Atletiekunie, wat betekent dat het een gecertificeerd (wedstrijd)parcours is!
Iedereen kan vrijblijvend gebruikmaken van het parcours. Het leukste is het om dit te doen met de zogenaamde MyLaps chip. Met de chip worden je rondetijden namelijk bijgehouden en kun je online je prestaties en progressie bijhouden. Kijk hier voor verdere informatie.

Hardlooproute Rozendaal (gecertificeerd)

Wie de voorkeur geeft aan hardlopen in het bos, kan het rondje RoSa in Rozendaal eens proberen. De route van 2,5 kilometer loopt over relatief vlakke bospaden, maar wel in een heuvelachtig bosgebied. Kijk op www.rondjerosa.nl voor verdere informatie en de route.

Cooperbaan en Coopertest Nieuwegein

Zoek je een geschikte plek om een coopertest te doen? Langs de Coopertestbaan in Park Oudegein (Nieuwegein) staan iedere 100 meter bordjes zodat je jouw gelopen afstand makkelijk kunt bijhouden. De ronde is in totaal 1 kilometer lang. Probeer in 12 minuten zoveel mogelijk rondjes af te leggen! Meer informatie.

Hardlooproute Maximapark Utrecht Leidsche Rijn

In het hart van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht ligt het Maximapark. Het park wordt omzoomd door een brede groenstrook met daarin een verhard pad van in totaal 8 kilometer lang en 6 meter breed. Er kronkelen bovendien allerlei paden dwars door het park, dus een kortere ronde behoort ook tot de mogelijkheden. Het Lint is enorm populair bij hardlopers en andere sportliefhebbers, omdat het afgesloten is voor autoverkeer en vrij is van stoplichten. Bij deze route wordt gewerkt met tijdregistratiepunten op basis van chips. Meer informatie.

Hardlooproute Warnsborn Arnhem

Het Rondje Warnsborn is een rondje voor kampioenen. Voor zowel Bram Som als Arnoud Okken, oud-Europees kampioenen op de 800 meter, was het gebied in de nabijheid van Papendal een favoriete trainingslocatie; vroeger waren ze er een of meerdere malen per week te vinden waren. Ook Sifan Hassan heeft hier vele meters gemaakt. Het rondje Warnsborn is een parcours van ruim 800 meter rond een vijver dat met routepaaltjes is uitgezet. Een plaquette geeft onder meer aan hoe recreanten er goed kunnen trainen. Kijk hier voor de kaart.

Rondje Heumensoord

Nabij Nijmegen kun je trainen in natuurgebied Heumensoord, waar in samenwerking met de Nijmeegse hardloopverenigingen, Natuurmomenten en Stichting Zevenheuvelenloop twee hardlooproutes zijn ontwikkeld. De routes hebben een lengte van 5 en 10 km. Bij het startpunt van de route vind je bovendien een watertappunt. Download hier de 5 kilometer route en de 10 kilometer route.

N70 Natuurroute Berg en Dal

Op zoek naar een avontuurlijke route? Dan kun je de compleet bewegwijzerde N70 in Berg en Dal volgen. Het parcours loopt door een heuvelachtig en bosrijk gebied en is zo’n 16 kilometer lang. De route staat bekend om de vele hoogteverschillen en modderige, smalle paden. De hoogtemeters en zware ondergrond maken dit een echte uitdaging! Meer informatie.

Hardlooproutes Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos zijn drie gemarkeerde hardlooproutes uitgezet van circa 5, 10 en 21 km. Ze beginnen en eindigen bij De Boswinkel en volgen voor een deel dezelfde paden. De routes zijn gemarkeerd met oranje paaltjes en onderweg kom je verschillende watertappunten tegen. Daarnaast is er een veldlooproute van 3 km met meer hoogteverschillen. Deze start bij paviljoen Chez Favié en is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Meer informatie.

Hardlooproutes
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.