Getest: cafeïne kauwgom van First Energy Gum

In samenwerking met First Energy Gum
Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Vrijdag, 2 april 2021
Getest: cafeïne kauwgom van First Energy Gum

Drink je liever geen koffie voor het hardlopen maar kun je wel een energieboost gebruiken? Cafeïne kauwgom zou zomaar het antwoord kunnen zijn! Wij testen First Energy Gum voor het hardlopen.

De gunstige effecten van cafeïne zijn bekend: het maakt je alert, gefocust en kan je stemming verbeteren. Bovendien onderdrukt cafeïne gevoelens van vermoeidheid en pijn. Dit heeft een positieve invloed op je sportieve prestaties. Geen wonder dus dat cafeïne geliefd is onder sporters.

Je kunt natuurlijk een kopje koffie nemen voordat je gaat hardlopen, maar wil je nauwkeuriger kunnen doseren en sneller profiteren van het effect? Dan kan een cafeïne kauwgom, zoals First Energy Gum, uitkomst bieden. First Energy Gum is ontworpen door Olympisch Schaatskampioen Mark Tuitert, die een vervanging zocht voor de espresso die hij voorafgaand aan zijn training naar binnen sloeg. “Ik was als sporter altijd bezig om te kijken hoe ik de lat hoger kon leggen”, vertelt Tuitert. “Hoe kon ik nog meer uit mijn trainingen en wedstrijden halen? Cafeïne is een natuurlijk product voor een opkikker, daar maakte ik graag gebruik van – en nog steeds.”

Het voordeel van First Energy Gum is dat je de cafeïne opneemt via de slijmvliezen in je mond in plaats van via je maagdarmstelsel. Daardoor levert het geen vervelende maag- en darmklachten op en neemt je lichaam de cafeïne sneller op. Binnen 10 minuten profiteer je al van het effect, terwijl dit bij een kopje koffie 30 tot 45 minuten duurt.

Hoe werkt het?

Neem de First Energy Gum ongeveer 10 minuten voor je training in. De kauwgom is vrij groot en bevat een vloeibare kern waar de cafeïne in verstopt zit. De smaak is fris zoals je van een kauwgom verwacht, maar de kern heeft iets licht zoetigs. Het beste kun je de kauwgom uitspugen (wel netjes in een prullenbak) zodra je gaat hardlopen, anders kun je jezelf hierin verslikken. De cafeïneboost kan 5 uur lang aanhouden. Merk je weinig effect? Dan kan het geen kwaad om een tweede kauwgom te nemen.

Wat zit erin?

Één kauwgom bevat 80 mg cafeïne, wat gelijk staat aan een espresso. Bovendien bevat First Energy Gum B-vitaminen en is de kauwgom suikervrij.

Wat vond ik er zelf van?

Ik gebruikte de First Energy Gum voorafgaand aan een lange intervaltraining. Ik ging rond 13u lopen, na een ochtend die voornamelijk uit werk bestond. Wat extra energie kon ik wel gebruiken. Ik heb 10 minuten op de kauwgom gekauwd en merkte voordat ik ging lopen nog weinig van het effect. Tijdens het lopen bleek de cafeïne wel degelijk zijn werk te doen! De training ging me makkelijk af, ik kon goed op snelheid blijven en de minuten vlogen voorbij. Het gebeurde zelfs een paar keer dat ik de tempoversnelling een halve minuut langer doortrok (zonder dat ik het doorhad), terwijl ik volgens mijn schema al over mocht schakelen naar een rustiger tempo. Puur omdat het zo lekker ging en ik niet bezig was met de tijd. Uiteindelijk heb ik ruim 15 km gelopen en eindigde ik met het gevoel dat ik ook nog wel even door had gekund. Ook de dip na het lopen bleef uit. Ik zat nog steeds vol energie, wat na een zware training nog weleens anders kan zijn.

En cafeïne kauwgom komt niet alleen van pas tijdens het hardlopen. Op elk moment dat je extra concentratie en focus kunt gebruiken (tijdens je werkdag of voordat je de weg op gaat bijvoorbeeld), levert First Energy Gum de energie die je nodig hebt.

Ben jij enthousiast geworden en wil je First Energy Gum ook uitproberen? Ga dan snel naar de website van First Energy Gum en bestel jouw cafeïne kauwgom.

10 kilometer 5 kilometer Eten Halve marathon Wedstrijd Sneller worden
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo First Energy Gum
In samenwerking met

First Energy Gum

FIRST geeft jou de energieboost om door te gaan wanneer het zwaar wordt, op te staan als je geen zin hebt, gefocust te zijn als het nodig is of net dat laatste zetje te creëren om je persoonlijk record te breken. Het is onze missie om bij te dragen aan jouw fysieke en mentale prestaties door de beste Energy Gum ter wereld te produceren die je lichaam van directe en schone energie voorziet.