Getest: ASICS Novablast 3

Maandag, 26 september 2022
Getest: ASICS Novablast 3

Lichter, flitsender en nog meer energieteruggave, de nieuwe ASICS Novablast 3 schoenen hebben het allemaal. 800 meter loper Lars van Hoeven testte de schoenen na het atletiekseizoen in de Zwitserse bergen.

Het oog wil ook wat

ASICS borduurt duidelijk voort op het futuristische uiterlijk van de vorige twee edities van de Novablast. De zool oogt iets minder hoekig en dat is wat mij betreft een vooruitgang. Het bovenwerk bestaat voor 75% uit gerecycled materiaal en ik ben ook erg te spreken over de kleuropties die worden aangeboden.

Een trampoline onder je voeten

Aan zachte demping geen gebrek bij de ASICS Novablast 3. Bij het aantrekken van de schoenen merkte ik meteen dat de FF BLASTTM PLUS zool ontzettend veel demping en energieteruggave biedt.

Om toch een beetje fit te blijven probeer ik tijdens mijn vakantie regelmatig te trainen en daarbij alle snelheden in het spectrum een keer aan te tikken. Tijdens het eerste duurloopje bleek het nogal lastig om fatsoenlijke hardlooppaden te vinden die langer dan honderd meter lang vlak waren. Het werd dus een beetje een ontdekkingstocht die steeds meer op een trailrun begon te lijken. Ondanks de zachte zool merkte ik gelukkig geen problemen qua stabiliteit.

De schoenen kwamen pas echt tot hun recht toen ik een paar dagen later de snelheid wat opschroefde tijdens een intervaltraining (op een kort, recht, en enigszins vlak pad). Het leek soms net of ik twee kleine trampolines onder mijn voeten gebonden had. Bij elke landing word je als het ware naar voren afgeschoten en daardoor wil je eigenlijk harder gaan lopen. Vergeleken met de Novablast 2 geven deze nieuwe Novablast 3 schoenen merkbaar meer energie terug.

30 gram lichter

ASICS heeft bij het ontwikkelen van deze schoenen duidelijk ingezet op gewichtsreducering. Het resultaat is dat er ongeveer 30 gram is bespaard per schoen. Goed nieuws, want 30 gram meer of minder aan je voeten merk je echt wel. Toch had het van mij niet zo extreem gehoeven. Vooral de nieuwe tong in het bovenwerk is wat mij betreft geen vooruitgang. Hij is dunner en lichter, maar sluit minder goed om mijn voet. Waar ik voorheen mijn schoenen aantrok en de deur uitstapte, sta ik nu nog een paar tellen te prutsen om de tong in de juiste positie te krijgen. Maar ja, als dat het ergste is…

Comfortabele schoen voor hoog tempo

Aan de kant bij verschillende marathons kreeg ik al de indruk dat de Novablast een populaire marathonschoen is en met deze editie gaat dat denk ik alleen maar meer worden. De schoenen zijn comfortabel genoeg om lang op te kunnen lopen en geven bij iedere afzet een (welkome) extra impuls. Voorlopig zie je mij nog geen marathon lopen, maar voor mijn intervaltrainingen op zowel de weg als in het bos komen deze schoenen zeker goed van pas.

Hardloopschoenen