Getest: ASICS Gel-Nimbus 24

Donderdag, 17 maart 2022
Getest: ASICS Gel-Nimbus 24

De Gel-Nimbus is een neutrale hardloopschoen van ASICS, gemaakt om langer mee te lopen. Langer per hardloopsessie, maar ook in het aantal totale kilometers dat de schoen meegaat. 800m-loper Lars van Hoeven heeft de ASICS Gel-Nimbus 24 getest en deelt zijn ervaring.

Comfort van het hoogste niveau

De Gel-Nimbus 24 is op verschillende vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Dit merkte ik gelijk toen ik de schoenen voor het eerst aantrok. De tong is gemaakt van dun elastisch materiaal en is veel rekbaarder dan de gebruikelijke tong in hardloopschoenen. Hierdoor zit de schoen heerlijk om mijn voet en heeft het gevoel iets weg van het aantrekken van een sok. Wat mij betreft is dit een grote vooruitgang, maar het kan wel even wennen zijn. Door de elasticiteit van de tong past de schoen zich vanzelf al iets aan naar de vorm van je voet. De eerste keer dat ik de schoenen droeg tijdens het hardlopen, maakte ik de fout om mijn veters (te) strak te strikken. Doordat de druk van de veters makkelijk door de dunne tong heen gaat, kreeg ik na verloop van tijd pijn in mijn voeten. Gelukkig was dit een probleem dat makkelijk op te lossen viel. Ik strikte de veters opnieuw en heb er sindsdien geen last meer van gehad. Sterker nog, wat mij betreft mag ASICS deze tong in meerdere schoenen gebruiken. Ook de rest van het ademende bovenwerk van de Gel-Nimbus draagt bij aan het gevoel van het aantrekken van een sok.

Zacht en toch responsief

De trend op het gebied van hardloopschoenen is duidelijk aan het veranderen. Waar veel demping tot een paar jaar geleden nog betekende dat je rondliep met zware en lompe schoenen, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Door nieuw foam in de zool kunnen schoenen nu tegelijkertijd demping bieden en toch responsief en licht zijn. Hoewel ik als 800 meter loper zelden (zeg maar gerust: vrijwel nooit) langer dan 10 kilometer aan één stuk loop, ben ik - mede door verschillende voetblessures in het verleden - wel fan van schoenen met veel demping die de klappen van de landing opvangen en mijn voeten stevigheid bieden.

De Gel-Nimbus 24 De zool van de Gel-Nimbus 24 bestaat uit het nieuwe FlyteFoam Blast Plus. De belofte: lichter, meer demping en meer ‘bounce’ door betere energieteruggave tijdens de afzet. Over die eerste belofte kan ik vrij kort zijn. Ik heb de schoenen niet op de weegschaal gezet, maar durf wel te stellen dat ik kan voelen dat ze lichter zijn dan de vorige versie. Wat betreft de demping en bounce is het verschil minder duidelijk te merken, maar de duurloopjes en versnellingen die ik op deze schoenen heb gedaan, voelden erg goed. Als iemand die graag op goed dempende en zachte schoenen loopt, maar wel op hoge snelheid moet/wil lopen is deze ontwikkeling dan ook zeer positief.

Alleskunner

De Gel-Nimbus 24 is echt een toevoeging aan mijn schoenencollectie. De reden daarvan kan ik eenvoudig uitleggen aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk. Afgelopen februari deed ik mee aan 800 meter op de Nederlandse Kampioenschappen Indooratletiek in Apeldoorn. Voor zo’n wedstrijd doe ik altijd een uitgebreide warming-up die bestaat uit 10 tot 15 minuten rustig inlopen met daarna activatie door specifieke oefeningen en een paar harde versnellingen. Het doel van de warming-up is uiteraard om warm te worden en om mijn lichaam ‘klaar te maken’ voor de wedstrijd. Maar zoals je je misschien kunt voorstellen is het een fijne bijkomstigheid als de oefeningen en versnellingen ook goed en snel voelen. Om die kans te vergroten ruilde ik mijn ‘lompe’ duurloopschoenen vroeger ergens in de warming-up altijd in voor lichtere schoenen met dunne zool, om vervolgens naar spikes te wisselen voor ik de baan op liep voor de wedstrijd. Bij de NK Indoor van dit jaar deed ik mijn hele warming-up op de Gel-Nimbus 24. De demping van het foam bood me een veilig gevoel tijdens het inlopen en de lichtheid en ‘bounce’ zorgden voor een reactief en snel gevoel tijdens de versnellingen. Kort gezegd is de nieuwe Gel-Nimbus 24 voor mij een alleskunner waarbij de nadruk wel ligt op lagere snelheden waar veel demping gewenst is. In situaties waarin snelheid echt het hoofddoel is, zou ik eerder kiezen voor de ASICS Novablast of misschien zelfs de Metaspeed.

Koop de Gel-Nimbus 24 nu bij Runningdirect.nl

De Nimbus iets voor jou?

De Gel-Nimbus is een neutrale hardloopschoen van ASICS, gemaakt om langer mee te lopen. Langer per hardloopsessie, maar ook in het aantal totale kilometers dat de schoen meegaat.

Ga direct naar de shop!