Garmin testpanel: de verwachtingen.

Woensdag, 16 mei 2018
Garmin testpanel: de verwachtingen.
Maak kennis met: Shanice, Nicolai en Joanie. De drie Garmin Forerunner 645 Music testers! De komende tijd gaan deze drie hardlopers hun ervaringen met jullie delen van hun nieuwe Garmin. Met deze week: voldoet de Garmin aan de verwachtingen?

Wat voor training heb je gedaan met de Garmin?

Joanie: Een hardlooptraining in een bosrijke omgeving Oranjewoud in Heerenveen. Met een afstand van 12,31km, duur van 1.29;10 en verbranding van 884 calorieën. Met hier en daar kleine interval. Gemiddelde tempo 7.15.

Nicolai: Ik heb de laatste tijd lekker veel kunnen sporten. Van de 27 dagen dat ik hem heb, heb ik 21 dagen gesport. In totaal 7 keer hardgelopen. Voor de rest squash, crossfit en één keer gefietst. Hardlopen heb ik vooral in de buurt van het vondelpark gedaan en langs de Amstel. Relatief korte stukken rond de 7 kilometer.

Shanice: Ik heb de afgelopen maand afgewisseld tussen krachttrainingen in de sportschool en het hardlopen in de buitenlucht. De hardlooptrainingen bestonden uit duurlopen van 10 tot 16 km, korte en snelle ronden als intervallen of vijf kilometers. Een afwisseling van duurlopen en intervallen staan nu op het programma omdat ik volgende maand met een team de Elfsteden Estafette zal lopen.

Welke functie van de Garmin sprong er voor jou uit tijdens de training?

Nicolai: Ik vind het echt ontzettend leuk om mijn loopcadans te kunnen zien (aantal stappen dat je per minuut zet tijdens het hardlopen). Vooral omdat dit helemaal nieuw voor me is. Daarnaast vind ik het ontzettend makkelijk dat je alles precies kan instellen zoals je het zelf wil. Ook dat ik eindelijk kan zien dat ik 12.0 km per uur aan het lopen ben in plaats van 5.00 minuut per kilometer wat ik steeds te horen kreeg via de app op mijn telefoon.

Shanice: Intervallen zijn nooit mijn favoriete onderdeel geweest. Mede doordat ik altijd zelf handmatig moest bijhouden wat ik moest doen. De Garmin maakt dit trainingsonderdeel een stuk makkelijker doordat ik de trainingen via de Garmin Connect app al aan mijn horloge kan koppelen. De Garmin maakt nu echt onderdeel uit van mijn trainingen en zorgt voor veel meer gemak tijdens mijn trainingen. Omdat ik in de veronderstelling was dat dit een echt hardloophorloge was, had ik nooit verwacht dat de mogelijkheden voor krachttrainingen zo uitgebreid zou zijn. Zo ben ik er dus achter gekomen dat ik mijn sets kan instellen en mijn hele trainingen via de Garmin Connect app in kan stellen. Ik kan dus de oefeningen met aantal herhalingen en gewichten opslaan in de app.

Joanie: Waar ik erg op let tijdens het lopen is de tijd en afstand die ik heb afgelegd. De Garmin geeft een signaal door trilling wanneer je weer een km heb afgelegd. Ik merkt dat je op dat moment naar diverse statussen kijkt. En even doorklikt naar hartslag.

Maak je gebruik van de data die de Garmin jou geeft over de training en wat betekent dit voor jou?

Shanice: Zoals ik al in de eerste review beschreef, ben ik gek van cijfertjes en data. Ik was dan ook blij verrast met de optie ‘raceprognose’ van mijn horloge. Na elke training spiek ik wel even wat de resultaten van mijn training zijn geweest en wat de prognose is. Wat voor mij ook een bijkomend voordeel is, is de functie van hersteltijd. Ik vond dit altijd lastig in te schatten en dit leverde dan ook op dat ik vaak al een dag eerder aan mijn hardloopronde kon beginnen.

Joanie: Na de training synchroniseer ik de gegevens met mijn telefoon en kijk ik naar verschillende data, zoals de afstand, tijd, hartslag etc. en vergelijk ik dit met voorgaande trainingen om te zien of er grote verschillen in zitten. Gaaf om te zien als je verbetering ziet.

Nicolai: Ik heb via een externe app op mijn Garmin horloge een training schema die zich steeds aanpast aan de omstandigheden. Hierbij kan je denken aan hartslag, snelheid en duur van eerdere trainingen maar ook aan welke temperatuur het is op het moment dat je gaat lopen. Ik let er op dat ik mijn passen korter maak en er dus meer kan maken in een minuut. Daarnaast let ik veel meer op mijn hartslagzones.

Voldoet de Garmin (tot nu toe) in gebruik aan jouw verwachtingen?

Nicolai: Ik vind het horloge echt heel erg fijn werken. Het geeft bizar veel informatie. Het is alleen wel af en toe veel uitzoeken, omdat je er gewoon zoveel mee kan. Wat ik wel een beetje onbegrijpelijk vind is dat je sommige functies, zoals de sport squash of een hardloop schema wat zich steeds aanpast aan je prestaties, dan weer als externe app moet downloaden. Heel simpel als je door hebt hoe het moet, maar toch even uitzoeken in het begin.

Joanie: Zeker, ik vind het een zeer prettig horloge. Ik merk wel dat ik het gebruik prettiger vind wanneer ik alleen ga lopen, dan in de hindernissen. Dit omdat hij door de balken toch wat in de weg zit zo nu en dan, maar dit is ook een stukje gewenning. Tijdens het klimmen is het horloge ook minder noodzakelijk. Aankomend weekend ga ik hem voor het eerst gebruiken tijdens een survival run van 6,5km.

Shanice: De Garmin voldoet zeker aan mijn verwachtingen. Ik ontdek nog iedere dag nieuwe dingen. Ik ben nog meer geïnteresseerd in de functie ‘muziek’.

Hardloophorloge