Dit moet je weten over hardloopschoenen

Woensdag, 9 december 2020
Dit moet je weten over hardloopschoenen
© Ruud van Bragt

Wanneer je begint met hardlopen, kun je niet zonder een goed paar hardloopschoenen. De juiste schoenen zorgen ervoor dat je comfortabel loopt, waardoor je meer plezier beleeft aan het hardlopen. Waar moet je op letten?

De aanschaf van een paar hardloopschoenen is misschien wel de belangrijke investering zodra je begint met hardlopen. Tijdens het hardlopen krijg je lichaam bij iedere stap maar liefst 2,5 keer je lichaamsgewicht te verduren. Je voeten vangen de meeste schokken op. Een stabiele en stevige schoen die de voet hierin ondersteunt is daarom belangrijk.

Er bestaat niet één paar dat het allerbeste is. Belangrijk is dat het model bij jouw lichaam en loopstijl past. En misschien nog wel belangrijker; dat de schoen lekker zit. De maat van een hardloopschoen valt vaak wat groter uit dan je normaal gesproken zou dragen. Zorg ervoor dat je tussen je tenen en de voorkant van de schoen ongeveer een halve centimeter ruimte overhoudt. De schoen moet goed aansluiten, maar mag niet knellen. Knel- en drukpunten wijzen op een verkeerde pasvorm, wat de kans op blaren en andere voetklachten vergroot. Dan beleef je snel geen plezier meer aan het hardlopen. En dat is zonde!

Hoe vind je de juiste schoen?

Om een geschikt model te vinden, kun je je laten adviseren in een hardloopspeciaalzaak. Met een voet- en loopanalyse kan worden bepaald welk type schoen bij jou past. Heb je nog een paar oude sport- of loopschoenen? Neem deze mee! Het slijtagepatroon kan inzicht geven in de schoen die jij nodig hebt. Vergeet ook je sportsokken niet. Door je hardloopschoenen hier direct mee te passen, kom je thuis niet voor verrassingen te staan.

Pas een hardloopschoen niet zittend, maar test ook even hoe deze aanvoelt tijdens het hardlopen. Vaak kun je in de winkel of buiten een klein stukje lopen om de schoenen te proberen.

Regelmatig vervangen

Hardloopschoenen hebben een beperkte levensduur. Ook wanneer je loopschoenen ongebruikt in de kast staan, gaat de kwaliteit achteruit. Na 2 tot 3 jaar vermindert de demping en is het tijd voor een nieuw paar. Mocht je voor die tijd al 800 kilometer hebben afgelegd, kun je je schoenen ook beter vervangen.

Beginnersplein