De juiste schoen voor jouw hardloopdoel

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 26 mei 2022
De juiste schoen voor jouw hardloopdoel

Wil je langere afstanden lopen? Een nieuw record neerzetten? Of loop je juist voor de ontspanning? Je hardloopdoel is medebepalend voor het type hardloopschoen dat je aanschaft.

Doe maar gewoon

Ben jij een loper die de deur uitstapt om gewoon lekker te lopen? Als jij traint voor je ontspanning of algehele fitheid en je jezelf niet druk maakt om snelle tijden, dan houd je het waarschijnlijk graag simpel wat hardloopschoenen betreft. Kies voor een neutraal allround model, zoals de ASICS Gel-Cumulus. Dit is een neutrale hardloopschoen met goede ondersteuning en toch lichtgewicht. Ook als beginnende loper is dit een goede keuze.

Hoe langer, hoe beter

Ben je van plan om lange afstanden te lopen? Dan wordt demping en stabiliteit in je schoen belangrijker. Dit ondersteunt je voeten bij de landing, waardoor je langere tijd soepel en comfortabel loopt. Je hardloopschoenen moeten stevig zijn, maar tegelijkertijd lichtgewicht, zodat ze je niet onnodig verzwaren. De ASICS Gel-Nimbus is gemaakt voor de langere afstanden en heeft een slijtvaste zool zodat ze kilometerslang meegaan.

Snelheidsduivel

Om snelle tijden neer te zetten, is een lichte en reactieve schoen aan te raden. De energie die vrijkomt tijdens de landing wordt minder gedempt, waardoor je kunt profiteren van de energieteruggave in jouw volgende stap. Met een responsieve schoen voel je een directer contact met de grond en dat is fijn bij snelheidswerk zoals een interval- of baantraining.

Het beste van het beste

Heb je serieuze ambities? Dan kun je tegenwoordig niet meer zonder hardloopschoenen met carbon. In deze hardloopschoenen zit een carbonvezelplaat in de zool verwerkt, waardoor je een extra stimulans krijgt bij je afzet. Zie het als een soort springveer die in de zool verwerkt is, waardoor de energieteruggave groter is. Zo verhoog je eenvoudig jouw loopefficiëntie en kun je jouw hardloopprestaties naar een hoger niveau tillen. Belangrijk is wel dat je een schoen kiest die jouw loopstijl omarmt. Zo is de ASICS Metaspeed Sky ontworpen voor lopers die versnellen door de paslengte te verlengen, terwijl de ASICS Metaspeed Edge is ontworpen voor lopers die versnellen door het aantal stappen per minuut te verhogen in combinatie met een grotere paslengte.

Koning van de trail

Trailrunning is een vak apart. Daar heb je schoenen met meer grip en stabiliteit voor nodig, omdat je over ruig terrein loopt. De ondergrond is vaak zacht en ongelijk, waardoor je spieren op allerlei verschillende manieren aan het werk worden gezet. Het beste kun je kiezen voor hardloopschoenen die ondersteunen, demping bieden en een zool hebben met veel grip, zoals de ASICS Gel-Trabuco.

Halve marathon Hardloopschoenen Sneller worden Ontspanning
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.