Hardlopen op het tempo van muziek werkt echt

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 14 oktober 2020
Hardlopen op het tempo van muziek werkt echt
© TCS Amsterdam Marathon

Hardlopen op muziek zorgt voor extra motivatie. Als je zelf tijdens het hardlopen met muziek op loopt, heb je het positieve effect van muziek vast al eens ervaren. Al maakt het ook nog uit naar wat voor muziek je luistert. Muziek die hetzelfde tempo heeft als je pasfrequentie werkt het beste.

Prestatieverbetering door muziek houdt de wetenschap al langer bezig. Uit onderzoek uit 2012 door sportpsychologen aan de Londense Brunel University bleek bijvoorbeeld al dat goed getrainde triatleten door muziek een training op een loopband 20 procent langer volhielden.

Muziek kan het gevoel van vermoeidheid verminderen. Dat geldt met name bij middelmatige inspanning. Wanneer je je maximaal inspant, is het menselijke brein minder goed in staat de muziek te verwerken, waardoor je er minder voordeel van hebt.

Achtergrondmuziek

Tijdens het hardlopen kun je muziek op twee manieren gebruiken: als achtergrondmuziek of als tempomaker voor je pasritme. Als je de muziek slechts op de achtergrond gebruikt, zoals bij werk of een vervelend klusje als de afwas, werkt de muziek vooral ter afleiding. In dat geval luistert het ook niet zo nauw met het tempo van de muziek.

Op de beat

Dat is anders als je de muziek gebruikt om je passen synchroon mee te laten lopen. In 2017 toonde de Nederlandse Jeska Buhmann aan dat behalve tempo ook melodielijnen en de tekst van een nummer bepalend kunnen zijn voor het positieve effect van muziek op je prestatie. Te relaxte muziek van bijvoorbeeld Bob Marley of een tekst met 'slow down' werken dus minder goed bij je hardlooptraining.

Vierkwartsmaat is beter

Als je weet wat jouw ideale pasritme is, kun je daar dus ook je muziek bij uitzoeken. Een vierkwartsmaat werkt het beste, omdat je daarbij een duidelijke beat hebt. Je gaat dan ook ongemerkt grotere passen maken, waardoor je ook sneller zal gaan. Een driekwartsmaat is volgens Buhmann minder geschikt, omdat de focus per been dan steeds wisselt met de beat. Dan is het dus moeilijker om in het ritme van de muziek te komen en is je loopbeweging minder krachtig.

Muziek luisteren tijdens het hardlopen kan je de vermoeidheid dus doen vergeten en ervoor zorgen dat de tijd voorbijvliegt. Bovendien kan muziek, wanneer je de juiste nummers selecteert, je loopritme ondersteunen. Maar niet alleen muziek kan bijdragen aan je loopprestatie, ook joelend publiektijdens een wedstrijd zorgt ervoor dat je net dat beetje extra kunt geven.

This Run Amsterdam - Sound Experience

De TCS Amsterdam Marathon heeft deze inzichten gebruikt voor haar virtuele editie, door speciaal voor marathonlopers de This Run Amsterdam Sound Experience te ontwikkelen.

Om deelnemers aan de TCS Amsterdam Marathon door de moeilijke momenten heen te helpen, lieten tientallen Amsterdammers, waaronder ook de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim, hun aanmoediging opnemen. Dit werd gebruikt in de 1 uur durende mixtape die is ontwikkeld door Max Krul aka MACKS. “Uiteindelijk is het een upbeat nummer geworden met een ideaal hardlooptempo, waarmee we renners echt een boost gaan geven. Precies goed voor wanneer de man met de hamer langskomt.” Doordat alle succeswensen, het gejuich en de bemoedigende woorden in 3D opgenomen zijn, klinkt het alsof je vanuit allerlei kanten aangemoedigd wordt door toeschouwers die langs de route staan. Dichterbij een echte marathonbeleving ga je in deze tijd niet komen!

De soundtrack is ontwikkeld door Tata Consultancy Services, ter ondersteuning van het goede doel van de Virtual TCS Amsterdam Marathon, Cancer Center Amsterdam (Amsterdam UMC).

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.